Od kad znamo za sebe verujemo u čovekov hod po Mesecu, da smo sami u svemiru, da se suši pravi samo od sirove ribe, da se pseće godine isto broje za svaku rasu, da vitamin C zaustavlja prehladu i tako dalje i tako bliže. Većinu tih stvari nikada nismo dovodili u pitanje, do trenutka dok nismo shvatili da živimo u kompletnoj zabludi. Zapravo u 10 zabluda. I sa vama je isti slučaj? Onda evo valjanih objašnjenja…

 

Foto: finware.in

Foto: finware.in

Isak Njutn, za koga se veruje da mu je pala jabuka na glavu, te tako došao na ideju gravitacije, nikada nije spominjao nikakvu jabuku, već je priča o jabuci došla 60 godina kasnije, kada je tvrđeno da je on samo posmatrao pad jabuke sa obližnjeg drveta.

 

Foto: wallpaperup.com

Foto: wallpaperup.com

Tvrdnje da je Ajnštajn bio očajan matematičar koje su plasirane 1935. godine, takođe nisu tačne, jer je poznato da je on još kao đak držao predavanja svojim profesorima, kojima je govorio da ga aritmetika usporava u razmišljanju.

 

Foto: factretriever.com

Foto: factretriever.com

Kristofer Kolumbo je nezaslužno poneo epitet onoga koji je otkrio Ameriku što uopšte nije istina, jer on, prvo, nikada nije kročio nogom na kopno, a drugo, njegova flota plovila je oko ostrva Bahama i Kariba.

 

Foto: askideas.com

Foto: askideas.com

Ima puno roditelja koji veruju da su im deca nakon konzumiranja slatkiša puna energije, što zapravo nije istina, jer je nauka potvrdila da šećer ne izaziva hiperaktivnost.

 

Foto: urbantimes.co

Foto: urbantimes.co

Verovanje da čovek ima 5 čula i ono šesto, posebno istančano za svet koji ne vidimo nije tačan kako tvrdi moderna nauka, jer pritisak, svrab i žeđ takođe se smatraju u čula, te ih ima oko 20.

 

Foto: maxpark.com

Foto: maxpark.com

Odrasli smo verujući da je Eva kusala jabuku tren pre nego što su ona i Adam prognani iz rajske bašte. Međutim, nigde u Svetom pismu – Knjizi postanja ne stoji da je baš jabuka plod drveta saznanja.

 

Foto: realmofhistory.com

Foto: realmofhistory.com

Da je Kineski zid jedina ljudska tvorevina na Zemlji koja se može uočiti iz svemira, demantovano je bezbroj puta, dokazima da je jedva uočljiv iz niske Zemljine orbite, a kamoli sa veće udaljenosti.

 

Foto: lifedeathprizes.com

Foto: lifedeathprizes.com

Kosa i nokti rastu i nakon smrti. Ovo je samo još jedna u nizu zabluda, jer je po sredi optička varka, koja nastaje kada se koža suši i povlači nakon smrti. Za rast kože i kose neophodan je pravilan rad hormona i složena regulacija, što naravno, nakon smrti nije moguće.

 

Foto: poughkeepsiejournal.com

Foto: poughkeepsiejournal.com

Slepi miševi nisu slepi za dnevnu svetlost, kao što se oduvek veruje, čak šta više, istraživanja pokazuju da imaju bolji vid od mnogih životinja koje su aktivne isključivo danju.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Vaša baba vam je rekla da ako progutate žvaku može da se obmota oko srca ili da vam se zaglavi u plućima i ubije vas? Kažite vi njoj da čovek tokom svog života proguta dosta stvari koje nisu predviđene da ih ljudski želudac vari, pa se ipak organizam izbori sa njima i da jedna žvaka neće napraviti nikakvu kataklizmu ako je ipak progutate.

Naslovna fotografija: kazimir.rs