Omiljena maza ruskih careva, ali i engleske kraljice Viktorije. Jedan od najpoznatijih crtanih mačaka, Tom, iz čuvenog dvojca “Tom i Džeri” (Tom and Jerry) koji je nastao upravo po uzoru na rusku plavu macu, kojoj su inteligencija i razigranost urođeni. Rodom iz ruskog hladnog Arhangelska, retke su i izuzetno cenjene zbog svog ujednačenog sivog krzna sa plavim odsjajem. Po čemu su još ove mace specifične i zašto baš za njih treba da se odlučite, saznajte upravo sada.

 

Foto: thehappycatsite.com

Foto: thehappycatsite.com

Ova vrsta mačke spada u jednu od najstarijih na svetu, koja nije nastala veštački, ukrštanjem drugih vrsti već prirodnim putem.

 

Foto: cats.ava7.com

Foto: cats.ava7.com

Jedna od osnovnih karakteristika ove vrste, pored sjajne sive dlake sa plavičastim odsjajem, svakako su upadljive zelene oči koje ih odlikuju.

 

Foto: twojezwierzeta.pl

Foto: twojezwierzeta.pl

Iako se zna da potiče sa tla Rusije, nije poznat njen istorijat porekla, gde su je zvali Arhangelska mačka. Ime “ruska plava” dobila je tek kada je preneta u Englesku 1860. godine.

Foto: phz8.petinsurance.com

Foto: phz8.petinsurance.com

Pošto se smatra da su je tradicionalno ruski carevi držali u za se na dvoru, naziva se još i kraljevska mačka.

 

Foto: masterfile.com

Foto: masterfile.com

Ova maca svojim izgledom besprekorno podseća na staroegipatske crteže ondašnjih mačaka, koje su bile kratkodlake i graciozne.

 

Foto: petmd.com

Foto: petmd.com

Spadaju u jedne od najdugovečnijih maca na svetu, s obzirom da im prosečni životni vek iznosi 20 godina.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Zbog svoje senzibilnosti i privrženosti idealna je kao ljubimac osobama sa posebnim potrebama.

 

Foto: russianblue.info

Foto: russianblue.info

Često dolazi do zabune, jer se na našim prostorima svaka “plava” mačka smatra ruskom plavom. Ne treba izgubiti iz vida da je ovo izuzetno retka vrsta, te ukoliko želite da budete sigurni u poreklo svoje mace, potrebno je da se obratite registrovanoj odgajivačnici, koja uz mače daje i prateću dokumentaciju o poreklu i rodoslovu.

Foto: kittentoob.com

Foto: kittentoob.com

Gotovo da se uopšte ne linjaju, pa je to još jedna od pozitivnih okolnosti ukoliko se odlučite baš za ovu lepoticu.

 

Foto: petmd.com

Foto: petmd.com

Za nestvarnu srebrnkastu nijansu svoje dlake, ove mace duguju varijaciji gena koji je zadužen za crnu dlaku, pa ako se pare čistokrvni pripadnici ove vrste, mačići će takođe biti ujednačene boje, s tim što će do sticanja polne zrelosti junior imati šare koje vremenom nestaju.

Naslovna fotografija: wonderingsofarussianblue.wordpress.com