Bengalski tigrovi. Svetski čuveni Tadž Mahal, u čijoj gradnji je učestvovalo 22.000 najamnih radnika. Postojbina matematičkih funkcija, sinusa i kosinusa. Sanskrita. Pa čak i šaha. Dobro došli u Indiju, zemlju, kroz koju protiče „sveta“ reka Gang i domovinu Džavaharlala Nehrua i Mahatme Gandija. Ova zemlja, osim po siromaštvu i rekordnoj gustini naseljenosti, poznata je i po nobelovcu, filozofu i književniku, koji se zvao Rabindranat Tagore, tvorac čuvenog „Gradinara“. Pozivamo vas da pođete sa nama u obilazak ove neverovatne zemlje kroz 10 fascinantnih podataka, koje sigurno niste znali.

 

svemirski_program

Foto: World’s Largest Collection of Essays!

Indija ima sopstveni svemirski program, koji joj je omogućio da 2014. postane zvanično prva zemlja kojoj je pošlo za rukom da njen satelit uđe u orbitu Marsa, a time je postala i prva azijska zemlja koja je našla put do „crvene“ planete.

 

krvava_kisa

Foto: Studytub

U periodu od 25. jula, pa čak do 23. septembra 2011. godine, na prostoru Indije, padala je misteriozna „krvava“ kiša. Ova padavina jarko crvene boje uznemirila je stanovništvo, a zaintrigirala naučnike, koji su, nakon brojnih spornja i neslaganja zaključili da crvena boja potiče od spora, sa meteora koji je eksplodirao nad ovim područjem nedelju dana pred početak kišne sezone. Ovaj fenomen vezuje se samo za Indiju.

 

sangi_tenzin

Foto: amazingindiablog.in

U visokim tibetanskim prostranstvima, u naselju po imenu Guen, koje teritorijalno pripada Indiji, pronađeno je prirodno mumificirano telo tibetanskog monaha po imenu Sangi Tenzin. Malenu kamenu grobnicu, vidno skromnu sa očuvanim telom, pronašli su lokalni meštani nakon zemljotresa 197. godine. Fascinantna je činjenica da na telu ne postoje tragovi balsamovanja, niti bilo kojeg drugog procesa čuvanja posmrtnih ostataka. Telo monaha pronađeno je u položaju meditacije.

karni_mata

Foto: Vijesti

Ova zemlja je dom brojnih sakralnih objekata, između ostalih i hrama Karni Mate (Karnidži), za koju Indijci veruju da je bila asketa, mudrac i čudotvorac. Kuriozitet je što u hramu posvećenom ovoj istorijskoj ličnosti obitava čak 20.000 pacova. O njima se vodi računa, redovno im se donose voda i hrana, a hram je ograđen mrežom sa gornje strane, te su tako zaštićeni od svih opasnosti. Među rekama pacova koje se mogu videti, posebno su cenjeni nekoliko albino pacova, koji se smatraju inkarnacijom same Karni Mate. Ovaj hram pacova, kao velika turistička atrakcija, smešten je u indijskoj državi Radžastan.

 

nema_vrata

Foto: idea2enterprise.blogspot.com

Šani Šingnapur. Ovo je ime jednog malog mesta, smeštenog u provinciji Maharaštra, a u kome ni jedna kuća nema vrata! Stanovništvo ovog sela se ničega ne plaši, te ne prave kuće sa vratima, jer duboko smatraju da ih čuva Šani, odnosno bog Saturn, koji je čuvar sela.

 

jezero_u_indiji

Foto: www.planetcustodian.com

Postoji jezero u Indiji, koje se može smatrati relativno novootkrivenim. Za njegovo postojanje, saznalo se tek pre otprilike 70 godina, a nalazi se na čak 5.029 metara nadmorske visine. To je glečersko jezero, specifično po tome što, kad se otopi ono otkriva ljudske kosture. Antropolozi i istraživači i dalje spekulišu o tome pod kojim okolnostima i kada su ljudi pored jezera stradali, ali je utvrđeno da su ostaci stari otprilike 2.800 godina. Ovo je jedna od najvećih misterija Indije.

 

ne_jedu_meso

Foto: adamjadhav.com

Ovo je zemlja u svetu sa najmanjim procentom konzumiranog mesa po glavi stanovnika. U Indiji se pojedine životinje popit majmuna, krava i pacova smatraju svetim životinjama koje su otelotvorenje božanstava, pa ovaj podatak ne čudi.

 

operacija_u_indiji

Foto: MediFee.com

Po mnogo čemu kontraverzna, Indija je poznata i kao prva zemlja u kojoj su započele da se vrše operacije očiju, obolelih od katarakte. Prve operacije sprovedene su u 3. veku pre nove ere, od strane travara i lekara po imenu Šušruta (Sushruta).

 

dugmad

Foto: Copyblogger

Pre 5.000 godina, na tlu ove azijske zemlje, izmišljen je proizvod, koji je zakopčao celu planetu. Dugmad, dakle, zvanično potiču iz Indije, a u početku su bila pravljena od školjki.

 

samponi_iz_indije

Foto: Blogs at SFGate.com

Iako trećina domova u Indiji nema kupatilo u kući, upravo odavde su potekli prvi šamponi za kosu, a ime ovog proizvoda bilo je „čampu“ i proizveden je 1762. godine, kako podaci govore . Ovaj proizvod, tadašnjoj Britaniji predstavio je Šek Din Muhamed (Seak Dean Mohamad), koji je posedovao lanac prodavnica u kojima su se prodavali ovi proizvodi.  

Naslovna fotografija: Wallpaper Direct