Po težini, smatra se najvrednijim dragim kamenom. Nalazišta smaragda rasuta su širom celog sveta. Zajedno sa rubinom, dijamantom i safirom, spada u grupu najskupljih i najvrednijih kamenih dragocenosti. Poput ostalih sa ove liste, prestiž i luksuz je posedovati zeleno blago, pa i ne čudi da se za komad smaragda izdvaja čitavo bogatstvo. Vrednost kamena meri se čistotom i dubinom zelene boje. U nastavku se mogu naći pojedinosti o draguljima koje malo ko zna.

 

smaragdus

Foto: cindylange.blogspot.com

Ako ste se ikada zapitali kako je ovaj kamen dobio ime, evo objašnjenja. Reč smaragd, potiče od grčke reči „smaragdus“, što u bukvalnom prevodu znači -zelen/o-.

pravougaonog-oblika

Foto: All For Desktop

Zeleni dragulj se obično seče tako da bude pravougaonog oblika, jer je tada indeks prelamanja najveći. Međutim, može se naći u svim oblicima koje zahteva ekstravagantni i moderni nakit.

 

smaragdi_harmonija

Foto: chitalnya.ru

Nemaju tvrdoću poput dijamanta, pa zato nije preporučeno da se obrađuju uz pomoć hemijskih sredstava, ili ultrazvučnih mašina. Veruje se da onaj ko poseduje smaragde, privlači harmoniju i životni mir.

 

djavolji_kamen

Foto: Pinterest

Zanimljivost je ta, da su hrišćani iz Srednjeg veka ovo drago kamenje povezivali sa Đavolom. Verovali su da se upravo smaragdi nalaze u njegovoj kruni.

 

rimljani

Foto: Pinterest

Stari Rimljani su smaragde povezivali sa Venerom, boginjom ljubavi. Hermes, glasnik grčkih bogova ih je posedovao po legendi i oni su bili kamenje istine. Drevni Asteci su ga zvali kamenom Zemlje i povezivali su ga sa prirodom i plodnošću.

 

beril

Foto: Mineral Gallery

Pripada porodici minerala po imenu -beril-. Kamenje svetlih zelenih tonova zove se zeleni beril, a ne smaragd.

 

dajpur

Foto: skyscrapercity.com

Grad u Indiji po imenu Džajpur, je svetski poznato mesto u kome se na najkvalitetniji način i uz najbolju obradu seku smaragdi. Najveću cenu dostižu smaragdi sa nijansom koja se opisuje kao „tamna ali živahna“.

 

nalazista_smaragda

Foto: lucidmemoirs.wordpress.com

Najveća i najbogatija nalazišta se nalaze u Kolumbiji (Colombia). Ujedno, ovo je i nalazište retkog tipa smaragda koji se naziva -trapiš-. Kvalitetno drago kamenje zelene boje, takođe se dobija i iz rudnika u Zimbabveu, Zambiji, Madagaskaru, Rusiji i Brazilu.

 

egipatski_smaragdi

Foto: greenlakejewelry.com

U Egiptu takođe postoje nalazišta smaragda, međutim po merilima novog doba, nisu preterano cenjeni zbog nepotpune čistoće. Ipak, faraoni su, nakon mumifikacije polagani u bogate grobnice koje su obilovale baš ovim dragim kamenjem, koje su drevni Egipćani imenovali kao -peridot-.

 

smaragd_u_prirodi

Foto: Pinterest

Izuzetno ih je teško naći u prirodi, a da nemaju određeni stepen inkluzije i primesa, pa se zato za retke primerke, koji se jave kao čisti, izdvaja veća svota novca nego za prave dijamante.

Naslovna fotografija: jecond.com