Najveći primerak ovog zaista neverovatnog drveta po imenu Banjan, koje je ujedno i nacionalno drvo Indije, nalazi se u botaničkoj bašti u blizini indijskog mesta Kolkata i smatra se najširim drvetom na svetu, jer se pruža iz čak 2.800 korena, te izlazi iz zemlje u tankim stablima, koja deluju kao da rastu zasebno. Ovo drvo je staro preko 250 godina, a zahvata neverovatnih 14.500 kvadratnih metara tla. Kako je ovo drvo uspelo da dostigne na listu Ginisovih rekordera, saznajte u narednih nekoliko trenutaka.

 

Foto: rochakkhabare.com

Foto: rochakkhabare.com

Tokom XIX veka gljive su napale glavno stablo najvećeg Banjan drveta na svetu pa je krošnja široka skoro 16 metara morala da se ukloni, ali na sreću, nije uticalo na koren, koji je ostao zdrav.

 

Foto: istockphoto.com

Foto: istockphoto.com

Za Banjan se može reći da je vrlo invanzivna biljka, s obzirom da njeno korenje bukvalno napredujući guši korenje ostalih biljaka i time sebi pravi put.

 

Foto: basictutorialonline.com

Foto: basictutorialonline.com

Ovo drvo je svakako svetski rekorder po rasprostranjenosti krošnje i veličini tla koje pokriva.

 

Foto: thesecondachilles.tumblr.com

Foto: thesecondachilles.tumblr.com

Prvi Evropljani koji su se susreli sa ovim čudnim drvetom bila je vojska Aleksandra Makedonskog, koja je stigla u Indiju 326 godine pre nove ere. Bili su do te mere oduševljeni time što su videli, da su svoje utiske po povratku u Grčku preneli tamošnjem najpoznatijem botaničaru Teofrastusu.

 

Foto: travelingyuk.com

Foto: travelingyuk.com

Banjan drvo opstaje u tropskim i suptropskim predelima Indije, Bangladeša i Pakistana, što znači da ga nema nigde više u svetu.

 

Foto: piripaquedanet.com.br

Foto: piripaquedanet.com.br

Drvo je dobilo ime po banijima, tamošnjim trgovcima koji su imali običaj da se skupe oko njega i da razgovaraju o poslu.

 

Foto: tripwellness.com

Foto: tripwellness.com

Spada u vrste šipka, koji svoj život započinju u formi biljke koja raste na račun druge biljke.

 

Foto: tripadvisor.com

Foto: tripadvisor.com

Od svog poznatog drveća koje raste na planeti Zemlji, Banjan pušta najdublje korenje u zemlju. Zanimljivo je to da, recimo, udate Indijke veruju da će, obožavajući ovo drvo, obezbediti sebi srećan brak.

 

Foto: reuun.com

Foto: reuun.com

U mnogim delovima sveta, drvo i njegova kora se korite pri izradi kvalitetnog papira.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Voćni plod ovog drveta je jestiv i ukusan, kako kažu, a od njega se može napraviti i smesa koja pomaže otklanjanju iritacije i otoka na koži.

Naslovna fotografija: Dolphins and You