Kaže se da su dijamanti ženini najbolji prijatelji. Nauka kaže da je dijamant bezbojna kristalna supstanca, sa velikim indeksom prelamanja svetlosti. Interesovanje za dijamante nikada ne jenjava i čini se da su ljudi na što šta spremni, kako bi ih posedovali. Pred vama su 10 najskupljih dijamantskih ogrlica na svetu, a vama ostavljamo da odlučite da li je najskuplja i najlepša.

Elisa_Sapphire_Diamond_Necklace

 

 

„Elisa“, ogrlica sa dijamantima i safirima

Ova lepotica pojavila se kao proizvod italijanskog brenda „Bulgari“, osnovanog u Rimu 1884. godine. Sačinjena je od dijamanata, u vrednosti od 24 karata. Dama koja želi da je nosi oko svog vrata, za nju treba da izdvoji „tričavih“ 325.000 dolara. (Foto:www.fashionlady.in)

Zip_Necklace

„Zip“ (rajfešlus)

Predstavlja tvorevinu od dijamanata, obrađenih po metodi pod nazivom „baguette“, koja ovo drago kamenje ostavlja u obliku izdušenog karoa. Nastala je kao dizajnerska inspiracija „Van Cleef &Arpels“-a, a trenutna cena joj je 1,2 miliona dolara.

(Foto:www.departures-international.com )

 

Majestic_Diamond_Necklace

„Majestic“

Sačinjena je od retkog dijamanta, kruškastog oblika, čija je vrednost čak 41,4 karata. Na izradi se radilo skoro godinu dana, a „Tiffany&Co.“ je ugradio čak 319 dijamanata u nju. Procenjena vrednost ove ogrlice je 2,5 miliona dolara. (Foto:societyschoicemagazine.com)

 

H_Stern_Venus_Necklace

„H Stern Venus“

Smatra se jedinstvenim komadom nakita zbog svog „Y“ oblika, koji sačinjavaju, između ostalih, i kruškasti i kockasti dijamanti, od 110 karata, plemenitim zlatom povezani u jednu očaravajuću celinu. Vredi 3,17 miliona dolara. (Foto:www.sothebys.com)  

DeBeers_Marie_Antoinette_Necklace

„De Beer’s Marie Antoinette“

Dijamanti od 180 karata, koji su optočeni platinom, čine ovu ogrlicu. Ponela je ime francuske kraljice, po ideji „De Beer’s“-a, koji su, tim gestom, poslali poruku da je ovaj komad nakita vredan i dostojan jedne kraljice. Nisu pogrešili, ako se uzme u obzir cena od 3,7 miliona dolara.

(Foto:www.alaintruong.com)

 

Christie’s_Diamond_Pendant

„Christine’s Diamond Pendant“

Čini je veliki dijamant u obliku suze, iznad koga se nalazi znatno manji okrugao dijamant, koji su povezani jednostavnim lančićem od belog zlata. Ne kaže se džabe da je savršenstvo sakriveno u jednostavnosti. Prodata je na aukciji 2001. godine, po ceni od 4,8 miliona dolara.

(Foto: www.pinterest.com)

 Briolette_Diamond_Necklace

„Briolette“

Veliki dijamant u obliku suze, teži skoro 75 karata, a iznad sebe nosi znatno manji ružičasti dijamant, koji je prikačen za njega. Mali dijamanti, takođe u obliku suza, koji su ugrađeni u lančić od belog zlata, vrednosti su 18 karata. Na aukciji je prodata za 11,1 milion dolara.

(Foto: www.daviddouglas.com)

 

Heart_of_Kingdom_Ruby_Necklace

„Hart of The Kingdom Ruby“

Pojavila se kao proizvod „Garrard&Co.“, najstarije juvelirnice na svetu, koja je osnovana 1735. u Londonu. Prvo i jedino što se uoči kad se pogleda, jeste ogroman rubin pretvoren u oblik srca, koji teži 155 karata, a može se naći u privatnom vlasništvu  za 14 miliona dolara.

(Foto:www.alux.com )

Heart_of_the_Ocean_Diamond_Necklace

„Heart of the Ocean“

Originalnu ogrlicu, čiju repliku je nosila glumica Kejt Vinslet u filmu „Titanik“, a po čemu je i ovaj komad nakita postao svetski poznat, napravio je Hari Vinston, upotrebivši 15 karata plavog dijamanta, koje je oblikovao u srce. Cena je dostigla vrednost neverovatnih 20 miliona dolara. (Foto:www.pinterest.com)

 

Mouawad L’Incomparable Diamond Necklace

„Incomparable“

U potpunosti opravdava svoje ime. Najveću vrednost ogrlice „nosi“ glavni kamen, za koji se tvrdi da ga je pre 30 godina pronašla jedna siromašna devojčica u Kongu. Pre nego što je isečen i obrađen za potrebe spravljanja ogrlice, bio je izložen u brojnim muzejima. Ovaj žuti dijamant sadrži potpuno neverovatnih 637 karata, a ujedno je i najveći dijamant bez greške, koji je američki institut za drago kamenje ikad ocenio. Pored njega, u ogrlici se nalazi i 91 beli dijamant. Cena je prilagođena ovom dragulju i iznosi 55 miliona dolara. Delo je čuvene „Mouawad“ juvelirnice, koja je u privatnom posedu švajcarskih i emiratskih kompanija, koje prave skupocen nakit. (Foto: www.affluent-media.com)

 

Izvor foto: www.khaleejesque.com