300 sunčanih dana godišnje, sjaj dragog kamenja, glamur poznatih i bogatstvo šeika. Ovako bismo možda najbolje opisali Dubai, najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata. Do pronalaska nafte, ovo je bio običan gradić, koji je živeo od ribolova i lova na školjke. Međutim, na očigled celog sveta, situacija se ubrzo promenila. Evo nekih od manje poznatih činjenica, kada je ovaj ekscentrični biser Istoka u pitanju.

 

Bankomat – „Zlatomat“

Ukoliko ste u žurbi i nemate vremena za čekanje u banci, u Dubaiju pored standardnih usluga bankomata, možete koristiti i pogodnost uzimanja zlatnih poluga sa istog.

„Burdž Kalifa“ para nebo

Najviša samostojeća zgrada na svetu nalazi se upravo u Dubaiju. Na njenom vrhu, temperatura je manja u proseku za 15 stepeni Celzijusovih, nego na tlu. Visina je zadivljujućih 830 metara i sa njenog krova može se videti ceo grad. Kad malo bolje razmislimo, možda i ceo svet.

Čitav svet u jednom gradu

Po statističkim podacima, 80% stanovništva ovog grada čine stranci koji dolaze sa sve četiri strane sveta. U proseku, svakih mesec dana, Dubai postane bogatiji za novih 1.000 stanovnika.

Veliko gradilište

Sad već davne 1991. godine, na teritoriji grada postojala je jedna, za tadašnje pojmove, visoka zgrada i bila je smeštena uz sam obod pustinje. Sada, u Dubaiju postoji preko 400 oblakodera, pa i ne čudi podatak da je 1/4 od ukupnog broja kranova na svetu, locirana upravo za potrebe ovdašnjih neimara.

Preko brda, preko brega…

Može se reći da je pravi izazov ako u Dubaiju pokušate da pronađete nekoga po adresi, s obzirom da ne postoji jedinstveni adresar. Umesto prostora za unos adrese, stoji polje u koje se može ucrtati mapa ili kratko objašnjenje lokacije na koju želite da pošiljka stigne. Srećno!

„Stella Aureum“

Atrijum čuvenog hotela „Burdž al Arab“ je dovoljno visok da u njega može stati američki Kip slobode, bez problema. Enterijer ovog hotela pokriven je sa više od 1.500 metara kvadratnih zlatnih listića u vrednosti od 24 karata.

U tranzitu

Daleke 1968. godine na teritoriji grada postojalo je svega 13 četvorotočkaša. Ako taj podatak uporedimo sa današnjim potrebama grada za dvospratnim putevima sa više traka, shvatićemo brzinu kojom se Dubai razvija i raste.

Glamurozna bezbednost

Po malo i očekivano, policija grada Dubaija poseduje, bez dvoumljenja, najskuplji vozni park na svetu, te se tako po policijskim garažama, a naravno i ulicama grada, mogu videti modeli Ferarija, Lamborginija, čak i Aston Martina, za koji je poznato da jedan model košta skoro 2.000.000 dolara.

Zlato – valuta koja traje

Dubai drži primat na tržištu zlata, pa se tako na godišnjem nivou 1/4 od ukupne svetske trgovine zlatom odvija upravo preko ovog grada. Vrednost zlata, kojom se trguje, dostiže vrtoglave cifre od oko 75 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Kralj lav kao umiljato mače

Da ništa nije stereotipno na obalama Persijskog zaliva, svedoče i najneobičniji kućni ljubimci. Dok „običan“ svet čuva pse, mačke, zečeve i papagaje, stanovnici Dubaija neretko u vlasništvu imaju bele lavove, koje hrane mesom ajkule, bengalske tigrove, neke od ugroženih vrsta geparda, ili velike ptice poput orlova i sokolova.

Izvor foto: 1stwallpaper.tumblr.com