U svetu u kome postoje naselja gde su sa jedne strane ulice luksuzne višespratne vile, a sa druge strane prizemni vigvami od blata, teško je definisati gde počinje potreba, a gde rasipništvo. U zavisnosti od materijalnog i društvenog statusa, različite stvari su nam dostupne, ili nedostupne, te što je nekome realnost, za nekoga je to bajka, jer svaka roba ima svoje kupce. Pred vama je spisak od 10 stvari sa cenom od koje se dobija vrtoglavica, a da li su te nule i opravdane, ostavljamo vama da prosudite.

 

parking_u_menhetnu

Foto: Stuff.co.nz

Parking mesto u prestižnom delu Njujorka (New York), koji istovremeno nosi epitet kulturnog i ekonomskog centra Amerike, na ostrvu Menhetn (Manhattan) košta neverovatnih milion američkih dolara. Ako uzmemo u obzir da su u ovom delu grada skoncentrisani i Vol Strit (Wall Street), Tajms Skver (Times Square), kao i sedište Ujedinjenih nacija (United Nations, UN), ova cena zapravo i ne iznenađuje.

 

farmerke

Foto: listacid.com

Model farmerki „Spin Jean by Demien Hirst“ košta 27.000 američkih dolara. Sigurno se pitate u čemu je štos. Pa radi se o tome da je ovo limitirana edicija i da ih je napravljeno samo osam (8) komada. Dizajn je potpisao kontraverzni i bogati umetnik Demijen Hirst (Demien Hirst), pa je to ono što je uticalo znatno na cenu ovog modela popularnog džinsa.

 

huia

Foto: nz-art-work.com

Izumrla ptica pevačica sa Novog Zelanda po imenu Huija bila je endemska vrsta, koja je izumrla zbog prekomernog lova kao i uništavanja njenog prirodnog staništa. Viđena je poslednji put 1907. godine, a ako iz bilo kog razloga poželite da posedujete pravo pero ove ptice, moraćete da izdvojite 8.000 američkih dolara. Izvesni gospodin, prilikom jednog nadmetanja na aukciji, ponudio je čitavih 10.000 za ovo perce.

 

najskuplja_jahta

Foto: bonderco.com

Jahta pod nazivom „History Supreme“ košta 4,8 milijarde američkih dolara. Pa, da probamo da opravdamo ovu sumu. Opremljena je sa preko 100.000 kilograma zlata. Enterijer je ukrašen brojnim i retkim skupocenostima, dragim kamenjem, a među predmetima od velike vrednosti je i prava kost najvećeg predatora svih vremena, dinosaurusa „Tiranosaurus – Reks“ kao i sitni fragmenti pravih meteorita.

 

najskuplja_slika

Foto: pinterest

Pre sledećeg „skupocenog kandidata“ da naglasimo da je umetnost stvar individualne percepcije. Slika pod nazivom „Broj 5, 1948“ „teži“ 140 miliona američkih dolara. Žanr pod koju potpada ovo delo je apstraktna umetnost. U ovom slučaju, i te kako apstrantna. Džekson Polok (Jackson Pollock), kao i njegovo, sada već kontraverzno delo, privukao je brojne kritike, od kojih su se neke odnosile na samu temu. Opšteprihvaćeno mišljenje je da ovo „flekavo“ platno ni iz bliza ne vredi pomenutu sumu novca. Pa, rekosmo apstraktno…

 

dijamantski_sah

Foto: Luxury Safes

Šahovska tabla sa figurama po ceni od 600.000 američkih dolara? Da to je realnost, jer kako tabla, tako i figure sadrže 320 karata belih i crnih dijamanata. Postoji samo 7 komada u celom svetu.

 

najskuplji_prsten

Foto: ranker.com

Prsten, sačinjen od upadljivo velikog plavog dijamanta, procenjen je na 16,2 miliona američkih dolara. Ovaj i više nego luksuzni komad nakita u centralnom delu ima plavi devetokaratni dijamant, uz koji se nalaze još dva prozirna manja dijamanta, po jedan sa svake strane i sve to je pričvršćeno osamnaestokaratnim belim zlatom.

 

predsednicki_apartman

Foto: Travel

Ovo nije nešto što možete kupiti već iznajmiti, ali svakako po vrtoglavo visokoj ceni. Radi se o kraljevskom apartmanu, na samom vrhu hotela „President Wilson“, koji se nalazi u Ženevi. Noćenje u apartmanu sa 10 soba i čak 7 luksuzno opremljenih kupatila košta 65.000 američkih dolara.

sampanjac

Foto: Ancient Origins

 

Boca šampanjca iz 1907. godine košta 25.000 američkih dolara. Ako ste pomislili da ovoliko košta jer je star više od jednog veka, prevarili ste se. Prilikom jedne ronilačke ekspedicije, otkrivena je olupina broda u kome je bio sanduk sa 2.000 boca ovog francuskog pića. Dakle, ko kaže da na slučajnostima ne može da se zaradi…

 

klavir

Foto: George Piano World

Klavir po ceni od 3,22 miliona dolara. U pitanju je veliki koncertni klavir, konstruisan u Pekingu. Dugačak je 2,7 metara i u potpunosti providan sa gornje strane. Vidljivi su i zlatni ukrasi, abez puno muke je otišao u ruke privatnom vlasniku, koji je za njega licitirao na aukciji.

Naslovna fotografija: www.pictaram.com