Afrika. Svet koji je, pa rekli bismo slobodno, u potpunosti, za sebe. Civilizacija, koja žudi za hlebom, a iz zemlje, od žarkog sunca ispucale, vadi najvrednije dijamante. Postojbina drevnih naroda, koji su učili i naučili kako da prežive rame uz rame sa najopasnijim zverima na svetu. Iako nemaju modernu odeću, niti skupa kola, a još manje moderno opremljene vile, oni su ipak srećni. Potpuno neopterećeni savremenim tokovima, ukorenjeni u svojim tradicionalnim vrednostima i navikama, žive i neguju svoje običaje, a ovo su neki za koje sigurno niste čuli.

 

razvod_1

Foto: nnznet.xyz

Razvodi u afričkim brakovima su retka pojava. Ipak, ukoliko se nesrećni par odluči na takav potez, suočiće se sa pravom „komisijom“, koju nekada čini i celo selo, a koje ima zadatak da pokuša da pomiri zavađeni par.

 

lobola

Foto: thesouthafrican.com

Muškarci koji odluče da se žene, od mladinog oca traže najpre dopuštenje. Ako otac odobri, budući mladoženja dužan je svom tastu da plati -lobolu-, neku vrstu obeštećenja za devojku, koja se obračunava u stoci. Ponekad, mladina porodica postane bogatija z ačak 40 novopridošlih grla u krdo.

 

zulu

Foto: africancraftsmarket.com

Bogatstvo pojedinca u nekim plemenima, a naročito u plemenu Zulu (u prevodu znači nebo), meri se tako što se broje koze, ovce i goveda, pa shodno broju grla, zauzimaju određen društveni status.

 

poglavica

Foto: Pinterest

Plemenske poglavice mogu imati onoliko žena, koliko su sposobni da ih podjednako izdržavaju i pruže im jednake životne uslove. Bilo je slučajeva gde je zabeleženo čak 11 supruga kako žive uz jednog muža.

 

prvo_domacin_ulazi

Foto: african.culturextourism.com

U ruralnim delovima, običaj je da uvek domaćin pre gosta ulazi u svoju kuću, kako bi proverio da u međuvremenu nije ušla spolja neka zmija ili druga životinja, koja bi gosta mogla da povredi.

 

mindjuse

Foto: kinooze.com

I muška i ženska deca podjednako imaju probušene uši, u skladu sa tradicijom koja kaže da –i uši uma mogu čuti-, pa se posebnim nakitom, te rupe vremenom šire, kako bi se stavljale sve veće minđuše.

 

daju_poklone

Foto: travelground.com

Ukoliko se zadesite u Africi i pritom vam neki meštanin pruži poklon, najbolje ćete izraziti zahvalnost, ako dar prihvatite oberučke, sa široko ispruženim rukama. Nipošto ne odbijajte, jer će oni to protumačiti kao uvredu.

 

obicaj_u_etiopiji

Foto: adventureabyssinia.com

U predelu Etiopije, postoji jedan običaj, rezervisan za dečake, kojima je došlo vreme da dokažu da su postali muškarci. Svaki momak, potpuno nag, u trku treba da naskoči na leđa bika, a zatim da pokuša, u sklopu druge discipline, da pretrči preko nekoliko bikova koji stoje jedan pokraj drugog. Srećno!

 

desnom_rukom

Foto: bootsnall.com

Kojom god rukom da se služite, prilikom obedovanja u Africi, koristite desnu ruku, obavezno.  Ovo je običaj, jer se levom rukom služe kako bi izvršavali “nehigijenske radnje” nakon obroka. Bilo kako bilo, poštujte pravilo desne ruke.

 

imaju_svoj_kod

Foto: afritorial.com

Mlade Afrikanke i uopšte čitava populacija, kojem god plemenu pripadali, veliku pažnju posvećuju instituciji braka. S tim u vezi, buduće mlade razvijaju svoj tajni kod, odnosno jezik, kojim komuniciraju međusobno, razmenjujući tajne svog bračnog života, a da muškarci to ne razumeju.

Naslovna fotografija: trip down memory lane – blogger