Čuveni filmski naučnik Danijel Džekson (eng. Daniel Jackson) koji je shvatio kako funkcioniše Zvezdana kapija, išlifovani bostonski advokat Alan Šor (eng. Alan Shore), a možda i Rejmond Redington (eng. Raymond Reddington), „concierge of crime“ – svi oni su, zapravo, ćudljivi i talentovani Džejms Spajder (James Spader) – ekscentrični ljubitelj šešira, čitanja i muzike. Otac Sebastijana, Elajdže i Natanijela.

 

masacusets_1

Foto: theberry.com

Džejms Tod Spajder (James Todd Spader), rođen je u Bostonu (Boston), savezna država Masačusets (Massachusetts), 07. februara 1960. godine. Za sebe ističe da je veliki detaljista, dok njegove kolege smatraju da je bizaran na jedan fantastičan i neponovljiv način. Takođe ga opisuju i kao najharizmatičniju osobu koju su upoznali.

 

privatno_2

Foto: Pinterest

Najbliži prijatelji i porodica ga ne oslovljavaju po imenu, već po nadimku – Džimi (Jimmy). Pored čitanja i slušanja muzike, posebno uživa u ulozi kuvara. Kada se završi projekat na kome je radio najviše voli da se potpuno povuče iz javnosti i posveti porodici i svojim hobiima.

 

naocare

Foto: Nerd Lexicon – WordPress.com

Jedan je od retkih glumaca koji ima fotografsko pamćenje, pa mu je dovoljno da prosto „preleti“ pogledom papir i da zapamti šta je na njemu. Ali, u prilog tvrdnji da ipak nije savršen, govori podatak da ima izuzetno slab vid, te da, ukoliko tumači ulogu lika koji ne nosi naočare, jedva raspoznaje lice kolega na setu.

 

ne_voli_obaveze

Foto: swiatseriali.interia.pl

Ne voli nametnute obaveze i sastanke i to navodi kao jedan od glavnih razloga zašto se nikada ozbiljno nije bavio režijom. „Čim stanete iza kamere, sastanci se učetvorostruče. Ne mogu to da trpim. Volim da mogu da odem kad poželim“ – navodi u objašnjenju.

 

jake_zene

Foto: js-spader.proboards.com

Oba roditelja su mu bili nastavnici u školi, a kako sam ističe odrastao je uz jake i dominantne žene (majka i dve sestre), što je i te kako imalo uticaj na njegovu ličnost. Pohađao je uglavnom privatne škole, dok sa 17 godina nije doneo odluku da ostavi sve i ode u Njujork da se okuša u glumačkim vodama.

 

radio_je_svasta

Foto: Pinterest

Dok je marljivo radio na ideji da postane dobar glumac, prihvatao je najrazličitije poslove kako bi mogao da bude samostalan. Pa tako, između ostalih, Džejms je držao časove joge, gde je i upoznao svoju prvu ženu, radio je kao barmen, vozio je hladnjaču, a čak je radio i u štali na jednom imanju.

 

emi

Foto: serenityinthegarden.blogspot.com

Uloga u seriji „Bostonski advokati“ (Boston Legal), donela mu je Emi (Emmy) nagrade, koje je osvojio 2004. pa opet 2005. godine i 2007. godine.

 

crna_lista

Foto: the-blacklist.wikia.com

Poznat je po tome da voli svaki lik da personalizuje koliko god je to moguće, te da ga -prisvoji-. Dokaz toga je i uloga Rejmonda Redingtona (Raymond Reddington) u zapanjujuće popularnoj seriji „Crna lista“ (The Blacklist). Njegova ideja je bila da ozloglaženi i dovitljivi -Red- ima potpuno kratku kosu, iako je scenario predviđao drugačije. Ova uloga je jedna od onih koje obeležavaju karijeru, a on ju je, čini se, materijalno izveo.

 

ultron

Foto: sindicatodelsonido.com

Oprobao se i u ulozi super negativca u novom filmu „Osvetnici: doba Ultrona“ (The Avengers – Age of Ultron), gde tumači ulogu zlog super robota, kome da je i svoj glas. Interesantno je napomenuti da u ovom filmu igra uz jednog od svoja dva najbolja prijatelja – Roberta Dauni Džuniora (Robert Downey Junior).

 

nova_energija_poslednje

Foto: dcurbanmom.com

Plavooki lepotan, koji je plenio svojim izgledom i talentom, doneo je Holivudu neku novu energiju, zasnovanu na njegovoj velikoj samouverenosti i pozitivnoj drskosti koje je širio gde god bi se pojavio. Svakom ulogom je osvajao sve veću popularnost, iako ističe da mu posao nikada nije bio na prvom mestu.

Naslovna fotografija: Emmys – Television Academy