U praktičnom svakodnevnom životu, postoje stvari koje redovno upotrebljavamo i koje nam u velikoj meri olakšavaju rad, kao i neke lako primenljive sitnice koje nam uprošćavaju svakodnevicu uopšte. Za neke nam je jasno kako funkcionišu, a za neke baš nismo sigurni kako služe i čemu. Dosetili smo se deset stvari, za koje smo sigurni da ih upotrebljavate stalno, a da imate nedoumice vezano za njih. Evo kakav smo izbor napravili.

 

parce_materijala

Foto: pinterest

Uz neke odevne predmete koje kupujemo, dobijemo spakovane i male komade istog materijala, od koga je to što smo kupili napravljeno. To parče ne služi kao zakrpa ako se pocepa, već da bi znali kako se ponaša materijal prilikom pranja i peglanja

 

poklopsc

Foto: Telegraf

Poklopac od hemijske olovke, ima uglavnom otvor sa četiri male rupe ili proreza koji služe, ukoliko se desi da mala deca koja su još uvek u periodu kada vole da stavljaju stvari u usta, progutaju plastični poklopac, da mogu neometano da nastave da dišu, dok se predmet ne ukloni iz dušnika.

 

mali_dzep

Foto: Quora

Mali džep na farmerkama, koji malo viri iznad normalnog prednjeg džepa, takoe nije tu slučajno i ima svoju funkciju. U upotrebu je ušao 1873. godine i služio je da se u njega odloži mali džepni sat. I danas se uglavnom zove „džep za sat“.

 

porcija

Foto: www.kako.how

Rupa na kašici kojom se vade špagete, iako možda na prvi pogled deluje kao da joj tu nije mesto, ustvari ima vrlo korisnu ulogu, a to je da ispadne višak špageta, jer ta kašika uglavnom zahvati onoliko koliko je dovoljno za jednu porciju.

 

dodatne_rupice

Foto: Gizmodo

Dodatni par rupica na patikama. Sigurno ste bar jednom, pertlajući patike pomislili kako je proizvoač predvideo više rupica nego što je vama potrebno, ali ustvari one imaju vrlo praktičnu ulogu, a to je podešavanje stezanjem ili otpuštanjem pertli prilikom sportskih aktivnosti.

 

horizontalna_rupa

Foto: Hangoutlife

Horizontalne rupice za dugme na košulji. Iako su sve druge vertikalne rupice na okovratniku košulje stoje horizontalno, kako bi sprečile dugme, da ako se neopaženo otšije, da teže otpadne.

 

gumica

Foto: exclusive.ba

Jedna od najvećih zabluda u detinjstvu, je ta da plavi deo kod crveno-plave gumice briše ono što se napiše hemijskom olovkom. Naime, to nije tačno, jer plavi deo služi za brisanje takođe tragova grafitne olovke, s tom razlikom što plavi deo briše detaljnije i bolje.

 

mala_rupica

Foto: Slate

Sigurno ste se bar jednom zapitali u toku leta, čemu služi malena rupica, koju svako avionsko staklo ima. Ona omogućava cirkulaciju vazduha iz kabine i prostora izmeu dva prozorska stakla, što u znatnoj meri smanjuje pritisak.

 

punjac

Foto: prodaja.servisracunara.co

Okrugli deo cilindričnog oblika, koji poseduje gotovo svaki punjač za lap top, služi da umanji buku koju stvaraju visoke frekvencije, unutar elektronskih sklopova.

 

zadnji_deo_kosulje

Foto: drukciji.ba

Deo materijala na zadnjem delu (leđima) košulje, koji podseća na kukicu za koju nešto može da se zakači. Postoje dva popularna objašnjenja čemu ovaj dodatak služi. Prvi je praktičan i najverovatniji, a to je da bi se zakačila košulja, a drugi je više narodski i odnosi se na običaj, po kome bi devojka prstom prekinula tu kukicu i time „označila“ svog muškarca kao zauzetog. Malo verovatno, ali zanimljivo objašnjenje.

Naslovna fotografija: thewallpaper.co