Svaka naučna disciplina, bilo da se odnosi na korpus prirodnih ili društvenih nauka, krije u sebi bezbroj zanimljivih podataka i eksperimenata, čiji rezultati zapanjuju. Lako dolazimo do zaključka da naš svet, u kome živimo i postojimo, okružuju milioni malih i velikih svetova, na koje ponekad i ne obraćamo pažnju, ili čak uopšte ni ne znamo da postoje. Zato smo odlučili da pronađemo najzanimljivije podatke i pozovemo vas da se sa nama iznenadite i zabavite.

 

Svakodnevno, naučnici širom sveta, otkriju čak 41 novu vrstu nekog oblika života.

maxresdefault

Foto: mnn.com

Konačno je utvrđeno šta je starije: koka ili jaje. E pa pobedu je odnela koka, jer je detaljnim istraživanjem utvrđeno da ljuska jajeta sadrži proteine, koje u sebi ima samo koka nosilja.

o2_hero

Foto: lambie-nairn.com

Naučnici su na putu razvoja mikročestica koje u sebi sadrže kiseonik, te ubrizgane u krvotok, omogućavaju dotok kiseonika organizmu, bez procesa disanja.

what-is-photosynthesis_d5c8881a2129151f

Prilikom procesa fotosinteze, biljke emituju takozvanu fluorescentnu svetlost, koju ljudsko oko nije u stanju da primeti.

 

paradajz

Foto: Quantov

Biolozi su uspeli da dokažu da prosečan paradajz, u sebi krije više gena, nego što ih ima čovek.

 

levitacija

Foto: iScienceTimes.com

Zvučne talase je moguće koristiti i na takav način, da uz pomoć njih, pojedini objekti levitiraju, kaže nauka.

 

virus

Foto: Physician’s Weekly

Možda i jedna od interesantnijih činjenica kaže da se već postojeći virus, može zaraziti novim virusom.

 

voda_u_cvoru

Foto: Science Friday

Naučnici su uspeli da urade, naizgled, nemoguću stvar. 2013. godine, nizom eksperimenata i pokušaja, uspeli su da molekule vode povežu tako da voda izgleda kao da je zavezana u čvor.

 

opticka_iluzija

Foto: www.4kq.com.au

Istražujući različite vrste majmuna, tako što su podvrgavani raznim testovima, donet je zaključak da su oči majmuna osetljive na optičke iluzije podjednako kao i ljudske.

 

kroz_sirup

Foto: YouTube

Dokazano je da se kroz tečnost bilo koje gustine pliva istom brzinom. Dakle, kroz sladak sirup, plivali biste kao kroz vodu.

Naslovna fotografija: http://ijhrmims.com