Koliko god puta da ušetamo, zaronimo, ili se zavučemo u svet životinja, uvek pronađemo nešto zanimljivije, čudnije i neverovatnije nego prošli put. Ovaj put smo, između ostalog saznali da srce malenog ježa napravi čak 300 otkucaja po minuti i da su bikovi ustvari daltonisti, pa kada matadori vijaju ispred njih crveni plašt, njih ne razdražuje boja, već kretanje samog plašta, što ih čini jako nervoznim, a onda i ljutim. Ako vas zanima šta smo još saznali na našem putešestviju, pridružite nam se i saznajte između ostalog koja životinja menja boju u zavisnosti od hrane koju jede.

 

Foto: montereybayaquarium.org

Foto: montereybayaquarium.org

Mužjak hobotnice toliko ume da bude uporan kada je sezona parenja, da nije redak slučaj da se dogodi da ga ženka prosto zadavi i odnese u svoje skrovište kako bi imala hrane za nekoliko dana.

 

Foto: tigerdroppings.com

Foto: tigerdroppings.com

Da li ste znali da postoji mega slepi miš, čiji raspon krila može da dostigne neverovatnih 1,7 metara?!

 

Foto: medgadget.com

Foto: medgadget.com

Bande majmuna su za Indiju i njenu prestonicu Nju Delhi svakodnevna pojava. Ipak, da majmuni znaju da preteraju dokaz je i podatak koji kaže da su prilikom jednog napada 2007. godine, sa balkona na kome je mirno ručao izgurali preko ograde zamenika gradonačelnika ovog grada, koji se tom prilikom usled napada preturio i poginuo.

 

Foto: pestcontrolatlantaga.com/

Foto: pestcontrolatlantaga.com/

Malo je poznato da većina poznatih vrsta mrava ima sposobnost da pod vodom preživi punih 24 sata.

 

Foto: scoopnest.com

Foto: scoopnest.com

Tokom borbi vukova, ženka ima običaj da se poturi pod vrat svog mužjaka. Iako na prvi pogled deluje kao da se plaši, ona ustvari tako štiti njegovo grlo od zuba napadača.

 

Foto: neatorama.com

Foto: neatorama.com

Veverice imaju lep, ali, kako se pokazalo i veoma koristan rep, jer ga često koriste kao nastrešnicu kada nemaju drugi način da se sakriju od padavina.

 

Foto: theodysseyonline.com

Foto: theodysseyonline.com

Slonovi su izuzetno emotivne životinje koje mogu bukvalno da umru od slomljenog srca. Kada njihov partner umre, oni tuguju tako što odbijaju da jedu, plaču i bukvalno se izgladnjuju do smrti.

 

Foto: singing-wings-aviary.com

Foto: singing-wings-aviary.com

Ako imate čisto žutog kanarinca i pokušate da ga hranite crvenom paprikom, on će vremenom postati narandžast.

 

Foto: pinterest.com.au

Foto: pinterest.com.au

Četvorogodišnja Koko gorila je putem znakovnog jezika tražila macu, koju je dobila na poklon za rođendan i koju je čuvala i starala se o njoj.

 

Foto: dusuneninsanlaricin.com

Foto: dusuneninsanlaricin.com

Ako mislite da je na slici neka grančica sa cvetićima – nije. To je gusenica „Saturiidae“.

Naslovna fotografija: Grumpy Sloth