Svoju prvu pesmu napisao je u osmoj godini života, inspirisan prirodom. Multitalenat najmnogoljudnije zemlje na svetu, osim pisanjem poema, pesmi, romana, pozorišnih komada, putopisa, memoara i eseja, bavio se još i slikarstvom i komponovanjem. Smatrao je da mu je misija ujedinjavanje istoka i zapada, pa je, između ostalog, svoje pisanije prevodio sam na engleski jezik. Dame i gospodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Rabindranat Tagore, pred vama.

 

himna

Foto: Scribble and Scrawl – WordPress.com

Upravo on je napisao reči za nacionalnu himnu Indije, koja je i danas u upotrebi. Takođe, nacionalna himna Šri Lanke zasnovana je na poemi koju je Tagore napisao.

 

rabindranat_i_anjstajn

scienceandnonduality.com

Bio je veliki prijatelj sa slavnim Albertom Ajnštajnom (Alberth Einstein). Susreli su se ukupno četiri puta u period od 1930. do 1931. godine i beleži se da su najviše govorili o istini kao pojavi i o muzici, koju su oboje posebno voleli.

 

pisao_mnogo

Foto: agentur-proevent.de

Tokom svog 80-ogodišnjeg života, napisao je 1.000 poema, 8 romana, 24 drame i 8.000 pesama. Komponovao je oko 2.200 pesama.

 

imao_svoj_univrzitet

Kao pandam standardnom obrazovanju, Tagore je osnovao svoj sopstveni Univerzitet. Originalno je vođen idejom da mladi svojim učenjem stignu –izvan granica nacije i geografije-. I dan danas su sačuvane pojedine učionice na otvorenom.

putovao_u_meksiko_i_peru

Foto: www.readthespirit.com

 

Jednom prilikom prihvatio je poziv da otputuje u Peru i Meksiko. Vlade obe države donirale su po 100.000 američkih dolara, kako bi on unapredio svoj obrazovni sistem. 

 

nobelovac

Foto: www.readthespirit.com

Prvi je dobitnik Nobelove nagrade, koji nije došao sa prostora Evrope. 1915. godine proglašen je za viteza od strane engleske krune, ali je titulu vratio 1919. godine nakon agresivne britanske politike.

 

u_londonu

Foto: Livemint

Kako je potekao iz bogate porodice, prvu posetu Londonu iskoristio je da upiše studije prava, od kojih je vrlo brzo odustao, za ljubav književnosti.

 

bio_i_glumac

Pored svih talenata koje je imao, bavio se i glumom, te se pojavljivao kao glumac u nekoliko svojih pozorišnih predstava, koje je sam napisao.

 

gradinar

Foto: Kupindo.com

Svet ga je možda najbolje upamtio po njegovoj zbirci pesama “Gradinar” i stihovima: “Čeznem da ti kažem najdublje reči koje ti imam reći, ali se ne usuđujem, strahujući da bi mi se mogla nasmejati. Zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali. Olako uzimam bol svoj strahujući da bi to mogla učiniti ti”.

 

rabindranat_i_mahatma

Foto: Frontline

Iako je bio blizak prijatelj svog savremenika Mahatme Gandija, držao se van okvira politike i militarizma. Umesto toga promovisao je principe duhovnosti i obrazovanja. Uz sve počasti sahranjen je u rodnoj Kalkuti, gde se i rodio.

Naslovna fotografija: Pinterest