Ideja za ovo piće rodila se kao odgovor na konkurentski proizvod, providan gaziran sok, koji je poneo ime „7Up“. Spravlja se od limuna i limete i nije mu bilo potrebno mnogo da zauzme vodeće mesto među tinejdž populacijom i postane njihovo omiljeno piće. Sačinili smo spisak od 10 zanimljivosti koje sigurno niste znali o Sprajtu.

 

1969

Foto: Pinterest

Zvanično, Sprajt (Sprite) je proizvod kompanije Koka Kola (The Coca Cola Company), koji je proizveden u fabrici u zapadnoj Nemačkoj, 1959. godine.

 

fanta_klare_zitrone

Foto: schilderjagd.de

Originalni naziv ovog pića bilo je „Fanta Klare Zitrone“, što u prevodu znači –providna fanta od limuna-.

 

u_americi

Foto: Pinterest

Tek dve godine kasnije 1961. godine, počeo je da se proizvodi pod svojim današnjim imenom u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

razni_ukusi

Foto: adage.com

Širom sveta, Sprajt se pojavio čak u 17 različitih ukusa, pa je tako, između ostalog, ukus ovog pića obogaćen tropskim voćem, brusnicom, većom količinom limuna… Pojavio se takođe i Sprajt bez šećera, sa energetskim dodacima, sa nanom…

 

smanjenje_secera

Foto: BelBev

Pre 5 godina, 2012. godine, povela se ozbiljna rasprava o štetnosti ovog soka zbog ogromne količine šećera koji sadrži u sebi. Nakon „prašine“ koja se digla, u nekim zemljama Evrope, između ostalih i u Irskoj, Holandiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji, ovo piće je počelo da se proizvodi sa redukovanom količinom šećera, smanjenom za 30%. Sav taj šećer, zamenila je prirodna stevia.

 

secer

Foto: modernhealthmonk.com

Stevia je prirodni zaslađivač, koji je u zadnje vreme vrlo popularizovan kao zamena za šećer. Pripada porodici hrizantema i njena postojbina je južnoamerička država Paragvaj.

 

za_mladje

Foto: Youtube

Tokom 90-ih godina prošlog veka, ovaj sok se nizom marketinških poteza rapidno popularizuje kao piće za mlade, koji su od samog početka obeleženi kao ciljna grupa ovog proizvoda.

 

prepoznatljivi_logo

Foto: logos.wikia.com/wiki/Sprite

Od kako je počeo sa proizvodnjom, nije menjao prepoznatljivu ambalažu u kojoj dominira zelena boja, sa primesama plave.

 

limun

www.lindos.bm/sprite-soft-drink-choice/

Od 1978. godine, Sprajt je vodeći proizvod na tržištu sokova koji je označen kao sok od limuna. Do danas mu ni jedno piće nije oborilo popularnost, bez obzira na nadiruću konkurenciju.

 

sprajt_na_nebu

Foto: sott.net

Ovaj popularni sok deli ime sa jednom retkom atmosferskom pojavom. U pitanju su -sprajtovi-, popularno još nazvani i duhovi neba, ili crveni vilenjaci. Oni su objašnjeni kao vrsta električnog pražnjenja u atmosferi, koja se, za razliku od standardnih munja, javljaju na mnogo većim visinama od olujnih oblaka. Sastavljeni su od hladne plazme.

Naslovna fotografija: Darkcat13 – DeviantArt