Ponekad, deluje da ih je priroda dizajnirala kao krvoloke koji nemaju prirodnih neprijatelja, osim čoveka. Vrh morskog lanca ishrane im svakako pripada. Mogu da narastu od jednog do dvadeset metara. Neke vrste opstaju bez problema i u slatkoj vodi. Okretni su i brzi plivači. Plen, koji prethodno nanjuše, napadaju tako što izranjaju vertikalno iz dubine, prepadaju. U nastavku pročitajte šta još rade ove opasne ribe.

 

ajkula_ubije_12_ljudi_godisnje

Ajkula ubije, u proseku, 12 ljudi godišnje. Paralelno sa ovom informacijom, korisno je znati da, istovremeno, čovek ubije 11.000 ajkula širom svetskih voda. Tako da mi svakako navijamo za ajkule. (Foto: imgur.com)

 

ajkule_uvek_plivaju_ka_napred

Konstantno su u pokretu, iz prostog razloga što, kad bi prestale da plivaju, jednostavno bi potonule. (Foto: mashable.tumblr.com)

 

ajkula_jede_medveda

U vodama Grenlanda pliva ajkula, toliko velika da su joj glavna poslastica beli polarni medvedi. Njen vek je, kako procenjuju biolozi, oko 200 godina.

(Foto: www.youtube.com)

 

licnost_ajkula

Uzevši u obzir nivo inteligencije, ajkulama se pripisuju i osobine introvertnosti tj. ekstrovertnosti. (Foto: sharkdivingxperts.com)

 

embrion_tigar_ajkule

O tome koliko su proždrljivi ovi mesožderi, govori i podatak da embrion tigar-ajkule, čim mu se razvije vilica sa zubima, odmah krene da napada drugi embrion i da grize, dok su još u majčinoj utrobi. (Foto: www.ilknowledge.com)

 

celjusti

Ajkule, koje iz bilo kog razloga ostanu bez zuba, nemaju potrebe za brigu, jer je 8 dana period za koji ovom predatoru izrastaju novi zubi, podjednako oštri i funkcionalni. (Foto: www.extrahyperactive.com)

 

culo_mirisa

Dve trećine (2/3) mozga ajkule zauzimaju receptori čula mirisa.

(Foto: www.printaudit.com)

 

kit_ajkula

Prirodni kuriozitet je što su ajkule veće, to su bezopasnije po svoju okolinu. Najveće od najvećih, velika atlantska ajkula i kit ajkula hrane se planktonima i drugim sitnim organizmima, tako što otvore ogromne čeljusti u koje sve redom ulazi. (Foto: www.ningaloodiscovery.com.au)

 

nemaju_kosti_nego_hrskavicu

Čitav skelet im je sagrađen od hrskavice, umesto od kostiju, pa je to jedan od faktora velike fleksibilnosti i okretnosti.
(Foto: www.wykop.pl)

 

bore_se_oko_hrane

Da ajkule nisu timski igrači, već da dubinama krstare same, to smo već naučili. Ipak, kada jedna ajkula oseti lovinu druge, velikom brzinom pliva do hrane i bori se za komad mesa, pa sve i ako to podrazumeva da se bori sa ajkulom čija je hrana zapravo.

(Foto: www.pinterest.com)

Naslovna fotografija: www.wallpapersxl.com