Spadaju u najkrupnije paukolike životinje, kao i u najstarije zglavkare na Zemlji. Danju su pasivni i skriveni ispod lišća i kamenja, te kako padne noć, pokazuju svoju predatorsku prirodu. Veličina im varira od minijaturnih 9 milimetara, pa do impozantnih 25 cm. Većina škorpija nosi u sebi otrov koji nije opasan po čoveka, međutim postoje i one vrste čiji ubod gotovo uvek ima fatalan ishod.

 

prezive_zracenje

Foto: MorgansLists

Škorpije su, zajedno sa bubašvabama, jedina stvorenja na Zemlji koja su u stanju da prežive zračenje nuklearnog udara, a da se to ne odrazi na njihov život i funkcionisanje. Takođe pod UV vetlom imaju fluorescentnu zelenu boju, pa je to jedini način da ih istraživači primete noću.

 

gigantska_skorpija

Foto: bioteaching.com

Pretci škorpija, koje danas poznajemo, bile su morske škorpije, koje građom jesu podsećale na ove današnje, međutim, bile su znatno veće. Fosilni ostatci svedoče o primerku koji je bio dugačak neverovatnih 2,8 metara. Najbliži današnji srodnici ovih giganata su krabe pod nazivom „konjska potkovica“.

 

mladi_na_ledjima

(Foto: rebrn.com

Mada izgledaju opasno i ni malo osećajno, ženke škorpija su izuzetno požrtvovane oko svog poroda, pa svoje mladunce nose na leđima tokom prvih nedelja njihovog života. Mlade u stomaku, dok se ne izlegnu nose skoro godinu dana, a u jednom leglu može da ih bude od jedne do stotinu živih jedinki.

 

zive_od_3_do_8_godina

Foto: scorpionworlds.com

Prosečan životni vek ovih intuitivnih predatora je od 3 do 8 godina, mada u zatočeništvu umeju da žive znatno duži period.

 

oci

Foto: Panarthropoda.de

Čulo sluha im je izuzetno razvijeno, pa uz pomoć njega traže hranu, a u bukvalnom smislu su u stanju da „namirišu“ kad im preti opasnost. Mogu imati od 6 do 12 očiju, međutim čulo vida nije sredstvo na koje se one oslanjaju, jer je vrlo slabo razvijeno.

 

bez_vode_i_hrane

Foto: pinterest

O njihovoj neverovatnoj građi i izdržljivosti svedoči podatak da su u stanju da bez hrane i vode izdrže i do godinu dana. Najstariji fosilni ostatak star je oko 430 miliona godina.

 

ranjive_dok_se_presvlace

Foto: Answers.com

Kao i većina zglavkara i škorpije se „presvlače“. Tokom životnog veka, čak sedam puta menjaju oklop dok ne dostignu svoju punu veličinu. Ranjive su u fazi kada odbacuju stari oklop i tada su jedino dostupne drugim predatorima.

 

vrste_skorpija

Foto: Pinterest

Do danas je otkriveno preko 1.700 vrsta škorpija, koje su podeljene u 13 međusobno srodnih porodica.

 

uv

Foto: youtube.com

Lako se prilagođavaju životnim uslovima u kojima se nađu, pa je to razlog zašto su rasprostranjene svuda osim na ledenom Antarktiku.

 

otrov

Foto: TreeHugger

Zbog svoje unutrašnje građe nisu u stanju da unose čvrstu hranu, pa zato otrov koji ubrizgavaju u plen ima ulogu da razgradi telo insekta tako, da se od njega napravi retka kaša, koju škorpija onda unosi u sebe.

Naslovna fotografija: WallpaperFolder