Velika bela ajkula. Na sam pomen struji jeza kroz telo, iako ste na suvom i sigurnom, zar ne? A šta ako vam kažemo da je ova morska zverka tek prosečna riba u poređenju sa jednim stvorenjem koje je nekad vladalo morskim dubinama? Nije šala, postoji pregršt naučnih dokaza koji idu u prilog tvrdnji, a ono što fascinira i zastrašuje, jeste mogućnost da takvo stvorenje i dan danas postoji u velikim dubinama, daleko od ljudi i poznatog sveta. Pošto je i nama sve ovo u početku zvučalo zaista neverovatno, rešili smo da zajedno sa vama proverimo šta imaju na ovu temu da kažu oni koji ispituju nepregledna vodena prostranstva.

 

Foto: britannica.com

Foto: britannica.com

U prevodu sa starog grčkog jezika Megalodon znači „veliki zub“ i predstavlja najvećeg živog predatora koji je živeo pre oko 10 miliona godina, a koji se ujedno smatra i najvećim predatorom koji je ikada postojao na planeti Zemlji. Danas bi mogao da se podvede pod rod Velikih belih ajkula.

 

Foto: psihoyos.photoshelter.com

Foto: psihoyos.photoshelter.com

Paleontolog po imenu Kliford Džeremaja (Clifford Jeremiah) je 2002. godine pronašao najkriupnije fosilne ostatke Megalodona, za koga j zaključio da je bio dugačak oko 16,5 metara. Dodatnim ispitivanjima kojima je prisustvovao i japanski naučnik Kenšu Šimada zaključeno je da je jedinka čiji su ostaci pronađeni težila preko 20 tona.

 

Foto: inferse.com

Foto: inferse.com

Daljim ispitivanjima enormno velike vilice, zaključeno je da je Megalodon mogao da raširi vilicu 2 metra u visinu i skoro isto toliko u dužinu!

 

Foto: forcetoknow.com

Foto: forcetoknow.com

Postoji više teorija o tome zašto i kako su ovi giganti nestali iz mora, ali takođe postoji i grupa naučnika koja se trudi da dokaže da Megalodon i dan danas pliva svetskim vodama.

 

Foto: thoughtco.com

Foto: thoughtco.com

Razlog uverenju da oni postoje i danas jeste misteriozni događaj sa jednom Velikom belom ajkulom, dugačkom skoro 3 metara, koju su australijski naučnici izabrali da prate u okviru jednog istraživačkog programa. Oni su obeležili tu ajkulu i preko sonara pratili njeno kretanje, koje ni po čemu nije bilo neobično do trenutka dok se životinja iz relativno plitke vode od oko 15ak metara nije naglo strmoglavila na dubinu od 600 metara, a temperatura okoline se popela čak na 25 C, što ukazuje da se našla unutar nekog drugog bića.

 

Foto: steemit.com

Foto: steemit.com

Kostur Megalodona formiran je od hrskavice a ne od kostiju, što znači da ne podleže standardnom procesu fosilizacije kao kosti, pa se zato teško dolazi do ostataka, koji su pronalaženi na najdubljoj tački na Zemlji, u Marijanskom rovu, što dosta govori o načinu života ovih džinova.

 

Foto: yournewswire.com

Foto: yournewswire.com

Oni koji veruju da je ova vrsta izumrla, tvrde da se to verovatno dogodilo usled hlađenja okeana tokom Ledenog doba ili drastičnog smanjenja količine hrane usled posledica istog.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Najbolje očuvani ostaci Megalodona su svakako džinovski zubi koji su opstali jer su prirodno zaštićeni materijalom koji podseća na emajl, pa se po njima, koji su veličine preko metar najbolje može shvatiti koliko veliko je to biće bilo.

 

Foto: eaglepointresort.com.ph

Foto: eaglepointresort.com.ph

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je Megalodon plivao svim okeanima. Kako se navodi, držao se toplih struja, ali ne preterano plitke vode, kako se ne bi nasukao na obalu.

 

Foto: pduinker.home.xs4all.nl

Foto: pduinker.home.xs4all.nl

Da je bio svetski putnik, svedoče fosili pronađeni u vodama oko Jamajke, Malte, Japana, Australije, Evrope, Afrike, ali i u vodama Severne i Južne Amerike.

Naslovna fotografija: YouTube