Zlato (latinski – aurum, što u prevodu znači sjaj zore), je meki plemeniti metal, jarko žute boje, otporan na hemijske uticaje. Rastvara se jedino u takozvanoj „carskoj vodi“, a to je ime za mešavinu koncentrovane azotne i hlorovodonične kiseline. Temperatura na kojoj se topi je 1.064 stepena celzijusovih, a tačka ključanja je na 2.856 stepeni. Šta još možemo saznati o zlatu?

 

zlatna_medalja

 Zlatna medalja, koja se dodeljuje na Olimpijskim igrama, u sebi poseduje svega 1,34 % zlata. (Foto: wjhl.com)

 

polomleni_iphone

Korporacija Epl (Apple), godišnje povrati skoro 1.000 kilograma zlata iz polomljenih „Iphone“ mobilnih telefona, čija je vrednost oko 40 miliona dolara.

(Foto: www.news18.com)

 

najveca_zlatna_poluga

Najteža zlatna poluga na svetu, teži 250 kilograma. 29. oktobra 2016. godine, njena vrednost procenjena je na 3 miliona i 648 hiljada američkih dolara, ne računajući u tu cifru premiju koju dobija kao najteža zlatna poluga.  

(Foto: gold-forum.kitco.com)

 

zlato_u_eukaliptusu

Australijski naučnici su došli do otkrića da duboko ukorenjena stabla eukaliptusa, zajedno sa hranljivim materijama iz zemlje, takođe uvlače u  sebe i sitne čestice zlata iz podzemnih rudnih skladišta, koje na kraju završava u lišću.

(Foto: www.pinterest.com)

tri_olimpijska_bazena_za_zlato 

Tri velika olimpijska bazena bi bila dovoljna da se popune sa celom količinom zlata koja je do sada ikad izvađena iz zemlje. (Foto: chirkup.me)

 

zlatna_torta

Zlato je našlo primenu i u ishrani. Bez obzira što je jestivo, dokazano je da nema ukus niti ikakve nutritivne vrednosti, osim što daje zlatni sjaj hrani i podiže joj cenu. (Foto: www.etsy.com)

 

svetsko_zlato

Ovaj plemeniti metal rasprostranjen je po celoj planeti. Na svakom kontinentu je otkriveno po neko nalazište i procenjuje se da je mnogo više neotkrivenog nego otkrivenog zlata. (Foto: photodune.net)

 

zlato_pod_vodom

Nepregledna i još nedovoljno istražena okeanska prostranstva tema su brojnih ekspedicija i planiranih istraživačkih misija. Među brojnim pretpostavkama, stoji i ona da se u Zemljinim okeanima nalazi oko 20 miliona tona zlata. (Foto: www.youtube.com)

 

kvarc_u_zlato

Studije, koje su sprovedene 2013. godine, pokazale su da zemljotres ima sposobnost da vodu pretvori u zlato! Da, dobro ste pročitali, a evo i kako. Usled velikog pritiska, tečnost isparava, ostavljajući za sobom zlatne čestice  prikačene za kvarcni mineral. (Foto:www.youtube.com)

 

hening_brand

Alhemičar iz Hamburga, Henih Brand (Hennig Brand), je proveo čitav život i potrošio novac prve i druge supruge tragajući za “kamenom mudrosti”, to jest mitskom alhemijskom supstancom, koja pretvara običan metal u zlato. Između ostalog, verovao je da raznim procesima može odvojiti zlato iz ljudskog urina. Jedino što je uspeo, nakon nagomilavanja više od 5.500 litara urina i prokuvavanja istog, jeste da otkrije fosfor. (Foto: brkecn7.wix.com)

Naslovna fotografija: w-dog.net