Nekada je neko rekao… Muškarac je glava porodice, ali žena je vrat na kome ta glava stoji i koja je pokreće u pravcu u kome želi (za sad jedino znamo da je to rekla Tulina majka u fantastičnom filmu Moja velika mrsna pravoslavna svadba). Da li je zaista tako? Ako jeste, onda ženama, po pravilu, ne pripada samo lepota već i pamet. Kroz istoriju, bivale su majke, ratnice, veštice, dobre vile, zle kraljice i dobrodušne carice. Okrutne supruge i verne ljubavnice. Drugim rečima, objedinili smo na jedno mesto, sve što do sada niste znali o ženama, pa hajde zajedno da otkrijemo te male tajne koje ova bića čini nezamenljivim.

 

zene-i-cipele

Prosečna žena u Engleskoj u svom vlasništvu ima najmanje 19 pari cipela, od kojih nosi samo 7. Muškarci se sigurno pitaju šta će joj te koje ne nosi. Pa, nikad se ne zna, u kojoj prilici može da zatreba… Takođe, ta prosečna žena u Engleskoj, u toku svog života pazariće čak 111 tašni, od kojih više od pola ni jednom neće poneti u ruci. Opet, nikad se ne zna… (Foto: www.trendsnhealth.com)

 

zena_cuva_tajnu

Izračunato je prosečno vreme za koje je žena u stanju da ne oda tajnu, a to je 47 sati i 15 minuta. Posle toga, ne garantujemo. (Foto: plus.google.com)

 

vendi

Ana Ajala (Anna Ayala), amerikanka rođena 1965. godine, pronašla je relativno jednostavan način da zarađuje za život. Podnosila je razne tužbe, uglavnom lažne, protiv firmi i pojedinaca, i naplaćivala velike svote novca na ime odštete. Međutim, 2005. godine joj je, izgleda, sreća okrenula leđa, kada je lažno optužila restoran brze hrane „Wendy’s“, u San Hoseu u Kaliforniji, da je u svom obroku pronašla, ni manje ni više nego ljudski prst. Bez obzira što je ovu parnicu izgubila i dobila 9 godina zatvorske kazne za lažno svedočenje, korporacija „Wendy’s“ pretrpela je štetu od skoro 2,5 miliona dolara.
(Foto: www.theodysseyonline.com)

 

Rak_dojke

Na svakih 13 minuta, na tlu Sjedinjenih Američkih Država, umre po jedna žena od bolesti raka dojke. (Foto: www.thedoctorstv.com)

 

vestica

Poslednja žena, kojoj se sudilo zbog veštičarenja i upotrebe magije, osuđena je 1944. godine u Engleskoj. (Foto: www.livescience.com)

 

susan_dajan_jutjub

Žena koja je, igrom slučaja, iznajmila svoju garažu Lariju Pejdžu (Larry Page) i Sergeju Brinu (Sergey Brin), u periodu kada su tek pravili svetski poznati internet pretraživač „Gugl“ (Google), kasnije je postala izvršni direktor društvene mreže Jutjub (Youtube). Žena se zove Suzan Dajan Vojcicki (Susan Diane Wojcicki).  

(Foto: www.peoplesgist.com)

 

zena_prizemljila_avion

Redovni let na liniji Vašington – Dalas (Washington – Dallas), bio je prinuđen da sleti u bazu u Nešvilu (Nashville) 2006. godine. Sigurno se pitate zašto? Odgovor je po malo bizaran. Dakle, jedna od putnika, žena, koju avio kompanija nije htela da imenuje, usled stomačnih tegoba, ispustila je gasove u toku leta.  (Foto: vnnforum.com)

 

kraljica_viktorija

Engleska kraljica Viktorija je prva žena koja je, kao svadbenu venčanicu, obukla belu haljinu. (Foto: wallpaperstock.net)

 

 c_j_walker

Prva osoba afro-američkog porekla, koja je postala milioner zahvaljujući svojim sopstvenim radom bila je žena po imenu Sara Bridlav (Sarah Breedlove), poznatija kao „Madam Si Džej Voker“ (Madam C. J. Walker). Bila je poznata kao filantrop i pokretač linije za proizvodnju preparata za ulepšavanje tela i kose.

(Foto:womenshistory.about.com)

 

merilin_monro

Svojevremeno, svetska senzacija Merilin Monro (Marilyn Monroe), nosila je konfekcijski broj 42, koji se danas, s obzirom da su se brojevi dosta promenili, smatra kao 46! Ta ista Merilin Monro, kojoj je svet dao epitet seks-simbola, a koja, koliko vidimo, nije bila manekenske građe, izgleda nije ni najmanje brinula za to što izlazi iz nekih, opšte prihvaćenih aršina, ženske lepote i atraktivnosti, već je uživala u svetskoj slavi.

(Foto: vnnforum.com)

 

 Naslovna fotografija: atma.hr