San svakog arhitekte je da projektuje  moderne oblakodere, neverovatnih oblika, koji svojom visinom počinju da prkose zakonima fizike. Predstavljamo vam 10 najviših zgrada na planeti u ovom trenutku. Od najniže – ka najvišoj.

Fin. centar Kina10. Međunarodni finansijski centar u Guangdžou, Kina

Visine je 440,2 metara, na ukupno 103 sprata. Dovršen je 2010. Ovaj neboder se nalazi u kineskom gradu Guangdžou i počeo je da se gradi 2005. godine.

Danas se koristi kao konferencijski centar, poslovna zgrada i hotel. Spratovi od 69. do 98. pripadaju lancu hotela “Four Seasons”, a na spratu broj 100. se nalazi osmatračnica i velika je turistička atrakcija. Projekat je uradila arhitektonska kuća “WilkinsonEyre” iz Londona.

Kingkey 1009. Kingki 100 u Šenženu, Kina

Zgrada je visoka 441,8 metara i ima ukupno 100 spratova. Završena je 2011. godine.

Slobodno možemo reći da je ovaj neboder multifunkcionalan, jer se u njemu nalaze izuzetni poslovni prostori veličine 35.000 kvadratnih metara, zatim luksuzni hotel od 6 zvezda St. Regis.

U zgradi se takođe nalaze, usklađeno prema onima koji u njoj najviše borave, kao i gostima hotela, čitav niz luksuznih butika, kao i bisokop.

Fotografija preuzeta sa: 10formation.blogspot.rs

Willis8. Vilis toranj u Čikagu, SAD

Visok je 442 metra, od ukupno 108 spratova i završen je 1973. godine.

Ovaj neboder se proslavio u mnogobrojnim holivudskim filmovima i serijama u kojima se pojavljuje. 25 godina dičio se titulom najviše zgrade na svetu, sve dok mu je nisu oduzele, sada već makijavelistički srušene, “bliznakinje” u Nju Jorku. Posmatračnica na 103. spratu jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija grada.

Čikago je poznat kao vetrovit grad, pa turisti često imaju priliku da, dok stoje na osmatračnici, osete ljuljanje zgrade. Kada je vreme vedro, pogled im doseže preko celog grada, do jezera Mičigen. Zanimljivo je istaći da je liftu potrebno samo 60 sekundi od prizemlja do 103. sprata.

 

nanjing_greenland_financial7. Finansijski centar Grinlend u Nankingu, Kina

Zgrada je visoka 450 metara, prostire se na 89 spratova. Završena je 2010. godine.

Još jedan u nizu nebodera iz Kine, projektovala je arhitektonska kompanija “Skidmor, Ovings&Meril” iz Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa arhitektom Adrianom Smitom.Grinlend centar u Nankingu obuhvata poslovni deo, hotel, mnoštvo restorana i naravno nezaobilaznu posmatračnicu na vrhu.

Fotografija preuzeta sa: e-architect.co.uk

 

Petronas6. Petronas tornjevi u Kuala Lumpuru, Malezija

Visine 451, 9 metara, imaju ukupno 78 spratova i zavšeni su 1998. godine.

Čuvene Petronas tornjeve u glavnom gradu Malezije projektovao je argentinski arhitekta Cezar Peli. Sama zgrada je uglavnom konstruisana od betona, sa fasadom od čelika i stakla, dizajniranom u skladu sa islamskom kulturom.

Prvi, zapadni toranj, u potpunosti zauzimaju poslovni prostori malezijske naftne kompanije Petronas, dok se u drugom, istočnom, osim njihovih kancelarije, nalaze i predstavništva poznatih svetskih kompanija ka što su: “Bloomberg”, “Boeing'”, IBM, “Microsoft” i “Reuters”.

Fotografija preuzeta sa: goodwp.com

Hong Kong IWTC5. Međunarodni trgovački centar u Hong Kongu, Kina

Visine je 484 metra, sa 108 spratova. Završen je 2010. godine.

Ovaj višenamenski toranj projektovala je kompanija “Kon Pedersen Foks” U sklopu njega nalazi se, između ostalog, luksuzan hotel “Ric-Karlton”, koji se proteže od 102. do 118. sprata, gde se posebno ističe tzv. predsednički apartman površine 2.800 kvadratnih metara na 117. spratu, gde noćenje košta malo manje od 10.000 evra na noć.

U sklopu zgrade, na njenom 118. spratu se nalazi najviše postavljen bazen na svetu, a tu su  i mnogobrojni poslovni prostori koji uglavnom pripadaju bankama.

 

Tai Pei 1014. Tajpej 101, u Tajpeju, Tajvan

Zgrada je visoka 449,2 metra i ima ukupno 101 sprat. Završena je 2004. godine.

Osmišljena kao simbol evolucije tehnologije i azijske tradicije. Njen postmodernistički stil gradnje u sebi sadrži elemente tradicionalnog dizajna, tretiranih na savremen način.

U vlasništvu je kompanije “Taipei Financial Center Corporation”, a u stanju je da podnese ne samo vrlo snažne tajfune već i ekstremno jake zemljotrese koji se, prema analizama seizmologa, pojavljuju jednom u 2.500 godina. Između ostalog, u njemu se nalaze najbrži liftovi na svetu. Od 5. do 89. sprata, stiže se za samo 37 sekundi.

Fotografija preuzeta sa: taipeiphotography.wordpress.com

Sangaj Fin. centar

3. Svetski finansijski centar u Šangaju, Kina

Visine je 494,4 metra i ima 91 sprat. Zgrada je završena 2008. godine.

I ovo arhitektonsko delo je proizvod mašte i rada kompanije Kon Pedersen Foks, a sadrži poslovne prostore, konferencijske hale, posmatračnice i robne kuće. Ono što ga čini posebno prepoznatljivim je otvor na samom vrhu.

Neboder takođe obuhvata tri posmatračnice za turiste, a cena jedne ulaznice je oko 20 američkih dolara. Sa njih se pruža zadivljujući pogled, ali i sam neboder izaziva divljenje mnogih stručnjaka. Zbog brojnih nagrada, ovu zgradu danas smatraju genijalnim primerom savremene arhitekture.

Fotografija preuzeta sa: en.wikipedia.org

Tower Meka2. Abradž Al-Bait toranj u Meki, Saudijska Arabija

Toranj je visine 601 metar, ima ukupno 120 spratova. Završen je 2012. godine.

Poznat je po čitavom nizu rekorda. U njemu se nalazi najviše pozicioniran hotel na svetu, a takođe je službeno proglašen najvišim tornjem sa satom. Nalazi se na nekoliko metara udaljenosti od Masdžid al Harama, najveće džamije u Meki. Kako bi se udovoljilo potrebama mnogobrojnih hodočasnika koji dolaze u Meku, koji odsedaju u neboderu, konstruisana je velika soba za molitvu u koju može da stane čak 10.000 ljudi. Da ipak nije sve u religiji, dokazuje velika robna kuća koja se nalazi u neboderu i proteže se na pet spratova.

Fotografija preuzeta sa: latimes.com

Burj-Khalifa1. Burdž Kalifa u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati

Visina je neverovatnih 828 metara, sa čak 160 spratova. Završena je 2010. godine. Njeno zidanje počelo je 2004. godine, a glavni dizajner je gore već pomenuti arhitekta Adrian Smit.

Po inicijalnim planovima Burdž Kalifa je trebalo da bude isključivo stambena zgrada, ali se sada u najvišoj zgradi sveta nalazi hotel Armani, prvi hotel na planeti čiji izgled je osmislio čuveni italijanski modni dizajner Đorđo Armani.

Od prizemlja do 160. sprata vodi ukupno 2.909 stubova. Na Burdž Kalifi se takođe nalaze impresivnih 27 terasa, a kada se čitava konstrukcija posmatra iz ptičije perspektive, primećuje se tipičan oblik islamske kupole.

Fotografija preuzeta sa: vizts.com