Od kako se beleži istorija, muškarac je taj koji nosi buzdovan, odlazi u lov i sedi na čelu stola, a žena sedi kući, čuva decu, brine o bašti i kuva ručak. Međutim, moderno vreme takođe opisuje muškarca kao glavu porodice, ali se navodi da je žena vrat na kojoj glava stoji i koji je kontroliše u kom pravcu gleda. Postoje pimeri u istoriji, kada su žene uzimale buzdovane u ruke i isterivale pravdu, onda, kada je postajalo nepodnošljivo. Dobro pogledajte slike i zapamtite njihova imena, jer su one pomerale i rušile ustrojene i teške granice, dok su mnogo jači ćutali i pravili se nevešti.

 

Maud_Wagner

Mod Vagner (Maud Wagner), bila je prva žena ikada, poznata kao „tattoo“ umetnica na prostoru Sjedinjenih Američkih Država, 1907. godine.

 

Gertrude_Ederle

Gertruda Ederl (Gertrude Ederle). Ovo je ime prve žene, Amerikanke poreklom, koja je uspela da u celosti prepliva engleski kanal Lamanš (La Manche – English Channel), 1926. godine.

 

svedjanke_u_akciji

Fotografija je nastala 1985. godine u toku demonstracija neonacista koji su podržavali Nordijsku Rajh partiju. Žena koja je posegla da svojom torbom udari pripadnika demonstracija je poljsko jevrejskog porekla. 

 

Sarla-Thakral

Šarla Takral (Sarla Thakral) je prva žena na svetu, poreklom iz Indije, koja je prošla letačku obuku i dobila pilotsku dozvolu 1936. godine.

 

Anna-Fisher

Ana Li Fišer (Anna Lee Fisher), po zanimanju hemičar, prva je majka devojčice po imenu Kristine, koja je kao astronaut NASA otišla u svemir, 1980. godine. 

 

Katherine_2

Katrin Virdžinija Švicer (Kathrine Virginia Switzer), rođena u Nemačkoj je žena koja je prva protrčala kroz maratonski cilj, 1967. godine, na velikom maratonu održanom u američkom gradu Bostonu (Boston).

 

baka

Na slici je prikazana baka, očigledno nesalomivog duha, koja sedi ispred svoje kuće u Jermeniji i koju je rešila po svaku cenu da odbrani. Slika je nastala negde u Jermeniji, 1990. godine.

 

margaret

Margaret Burk Vajt (Margaret Bourke White), ostala je upamćena kao prva žena fotograf koja je radila za američki magazin „Life“ tokom II Svetskog rata, ali i kao žena koja se popela na njujoršku zgradu „Krajsler“ (Chrysler), kako bi napravila spektakularnu fotografiju Njujorka (New York), 1934. godine.

 

Ellen-ONeal

Prva žena profesionalni vozač skejta (skejter) je Elen O’ Nil (Ellen O’ Neal). Slika je nastala 1976. godine, a njena disciplina zvala se freestyle skateboarder. Ne samo da je bila prva koja se bavila ovim sportom nego se smatra i najboljim ženskim skejterom ikada.

 

leola

Leola N. King (Leola N. King), prva je žena koja je stala da reguliše saobraćaj na svetu, a ujedno je i supruga saobračajca po imenu E. H. King. Slika je nastala 1918. godine.

Izvor fotografije: http://kafenisanje.rs/2014/11/16/30-zena-koje-su-promenile-istoriju-foto/

Naslovna fotografija: WallpaperSafari