Čovek, kao inteligentno biće, može da se pohvali kako je svojim stopalom dotakao tlo Meseca, ali s’ druge strane, ne može da kaže da je istražio ni delić morskih dubina na svojoj sopstvenoj planeti. Svakodnevno, otkrivamo neke nove vrste riba, čudnog izgleda i još čudnijih osobina i navika. Upoznajte neke od fascinantnih stvorenja, koja izgledaju kao glavni likovi naučnofantastičnih filmova.

 Big_Red_Jellyfish

„Big red Jellyfish“

Ova velika meduza, koja se prepoznaje po smenjujućim crvenim tonovima, može da poraste toliko da u prečniku seže i do 1 metra. Ono što je zanimljivo za ovo biće je i to da pored dugačkih pipaka ima i nekoliko kraćih, koji su od „mesnatijeg“ materijala i služe joj da njima hvata plen. Obitava na dubini od 600 do 1.500 metara, u vodama Pacifika, Kalifornijskom zalivu i u blizini Japana. (Foto: www.lolwot.com)

Little_Red_Coffinfish

“Coffinfish”

Kao i sve ostale sa ove liste, zastrašujuća na prvi pogled. Spada u porodicu morskih žaba i živi u toplim vodama Kalifornije. Može se naći na dubini od 50 do 300 metara. Ima kičmu i može da poraste do 22 santimetra. (Foto:www.realmonstrosities.com )

Giant_isopod

“Giant isopod”

Izopodi pripadaju porodici rakova. Žive u dubokim i hladnim vodama Atlantika i Indijskog okeana. Od ostalih pripradnika svoje vrste razlikuju se po veličini, pa tako, dok su obične isopode prosečne dužine od 5 do 15 santimetara, ovaj div može da naraste čitavih 76 santimetara i da teži nešto manje od 2 kilograma. Upravo zbog svoje veličine, dokazuje fenomen pod nazivom “gigantizam morskih dubina”. (Foto: www.quora.com)

Stargazer

“Stargazers” (Uranoscopidae)

Najveći primerak iz porodica ovih riba, čije se ime prevodi kao “onaj ko posmatra zvezde”, može biti dužine i do 90 santimetara. Oči su mu na vrhu glave, a spadaju u ribe otrovnice, jer imaju dve bodlje iza škrga. Kao i električne jegulje, poseduju električni organ. (Foto:www.theinertia.com)

Pacific_Black_Dragon

“Pacific Blackdragon”

Ovaj predator iz dubina opravdava svoje ime, iz prostog razloga što većinu njegovog plena čine biofluorescentne ribe (vrsta riba koje hemijskim reakcijama u svom organizmu proizvode svetlost), pa se njegov želudac prilagodio tako da ne prima u sebe zračenje riba kojima se hrani.

(Foto: oceana.org)

Gulper_Eel

“Gulper Eel”

Obitava u dubinama severa Atlantika, između 500 i 3.000 metara. Naziva se i “pelikan” jegulja, zbog prednjeg dela tela i usta, koja podsećaju na kljun pelikana. Hrani se manjim rakovima i oktopodima. O ovoj vrsti se malo zna jer nastanjuju nepristupačne okeanske dubine. (Foto:thezt2roundtable.com)

Shagletooth_fish

“Snaggletooth”

Zbog velikih dubina u kojima provodi svoj život, svrstava se u bioluminiscente vrste, što znači da na vrhu brade ima senzorni organ koji proizvodi crveno svetlo. Ova riba ima vrlo osetljivu krljušt i vilicu punu tankih i zakrivljenih zuba. (Foto:hubpages.com)

Viperfish

“Viperfish”

Dok danju znaju da posete dubine i do 4.000 metara, preko noći dolaze u plitke vode, dubine do pola metra. Svetlo koje proizvode ne koriste samo za lov, već i za međusobnu komunikaciju sa potencijalnim partnerima ili neprijateljima. Prosečna dužina ovih predatora je 60 santimetara. Sposobne su da prežive u vodi temperature i do 4 stepena Celzijusovih.

(Foto: readingintheshadows.com)

Amphipod

“Amphipoda”

Spada u porodicu rakova, i uglavnom su veličine do 3 santimetra, međutim, na dubini od 5.300 metara, uslikani su primerci dugački čak 28 santimetara. Primerci iz jezera Titikaka, na dubini od 3.500 metara rastu i do 22 santimetra. Neke vrste ovih rakova poznate su po tome što jedu svoju krljušt koju odbace. (Foto: www.insect.com)

Goblin_shark

“Goblin shark”

Smatra se izuzetno retkom vrstom ajkula, koja je malo menjala svoj izgled i osobine za 125 miliona godina, koliko se procenjuje da već postoji. Ime je dobila po izuzetno dugačkoj njušci u kojoj su smešteni senzori za lakši lov. Odlikuje ih nežna koža i vilica koja se znatno širi prilikom ishrane. Obično su dužine 3 do 4 metara, mada postoje tvrdnje da se mogu naći pojedini primerci i do 11 metara.  Plivaju u vodama Meksičkog zaliva, u podvodnim kanjonima japanskih mora i u blizini Šri Lanke. (Foto: www.youtube.com)

Izvor foto: spaceghetto.net