Pčele, kao što znamo, sakupljaju polen i cvetni nektar, od koga, kao krajnji produkt nastaje med. Postoji oko 20.000 poznatih vrsta pčela na svetu, a generalno se svrstavaju u dve grupe: društvene i solitarne pčele. Mogu da porastu u rasponu od 2 milimetra, do 4 santimetra. Ovo je, manje više, sve ono što znamo o ovim marljivim i produktivnim insektima, a u produžetku pročitajte fascinantne podatke koje sigurno niste znali o pametnim zujalicama.

 

pcela_pije_krokodilske_suze

Foto: esa.org

Na slici je trenutak, zabeležen kamerom ekologa Karlosa de la Rose, u kom je jedna pčela sletela na krokodila vrste kajman i kako se čini – pila je njegove suze. Usledilo je objašnjenje koje kaže da ova pojava ne treba preterano da čudi, jer su suze krokodila bogate solju i proteinima. Čudno ili ne, nesvakidašnji je prizor.

 

broj_pcela

Foto: discovermagazine.com

Ustanovljeno je da i pored kontrolisanih uslova broj pčela lagano opada vremenom. Jedan od razloga je i taj što, kada ugledaju svetlost dana, dok su još slabašne grinje napada mlade pčele i pije im krv, slabeći im čitav imuni sistem.

 

ujed_za_nozdrvu

Foto: medicalnewstoday.com

Istraživanja su pokazala da najviše boli ubod pčele u nozdrve, pa onda u gornju usnu i polni organ. U proseku, pčela u minuti zamahne krilima fantastičnih 11.400 puta.

 

pricaju

Foto: Linda’s Bees

Uzajamni kontakt antenama između radilica, bez razmene hrane, već u cilju postizanja identifikacije i pripadnosti roju, zove se antenacija.

 

matica

Foto: Međimurje

U pčelinjaku svaka jedinka, poput mrava u mravinjaku, zna svoju dužnost i obavezu. Prema tome, postoje i one pčele, kojima je jedina briga da budu u blizini matice, kao deo njene pratnje, da je povremeno ližu i dodiruju antenama.

 

svaka_ima_svoj_posao

Foto: beebestinc.com

Kod pčela je učestala pojava podele zajednice. Ovaj pojam odnosi se na veliki broj radilica, koje zajedno sa maticom napuštaju staru košnicu, u potrazi za novim domom.

trutovi

Foto: Poljosfera

Krajem svakog leta, pčele radilice izbacuju sve trutove iz košnice, a ako su oni uporni da ostanu, neretko ih jako ujedaju svojim mandibulama.

 

cuvaju_kosnicu

Foto: pinterest

Na ulazu u svaku košnicu stoje pčele stražari, koji kontrolišu one koje donose polen i brinu se da u košnicu ne uđe uljez. Za to vreme, radilice koje su uvek u košnici, prihvataju hranu od pčela koje su je skupljale napolju i odlažu je u ćelije predviđene za med.

 

pcela_i_med

Foto: metalmelting.tk

Prosečna pčela u stanju je da proizvede kašiku i po meda za ceo svoj život, a za tu količinu, potrebno je da poseti između 50 i 100 cvetova.

 

pametne-su

Foto: babayagahouse.blogspot.rs

Možda i najfascinantnija činjenica vezano za pčele je ta, da imaju mozak koji je veličine zrna susama, ali su ipak vrlo sposobne za komplikovane proračune vezane za poletanje i sletanje, kao i za kompleksne aktivnosti, sa kojima se susreću. Takođe, sposobnost učenja i pamćenja im je na izuzetno visokom nivou.

Naslovna fotografija: www.mega-tapety.info