„Mazerati“ (italijanski: Maserati) je proizvođač luksuznih vozila sportskog dozajna italijanskog porekla, osnovan 01. decembra 1914. godine, sa sedištem u Bolonji. Od tada pa do danas, fabrika je promenila nekoliko vlasnika, da bi se konačno 2005. godine ujedinio sa Alfa Romeom. 192. godine braća Maserati izvode pred javnost svoj prvi model „Tipo 26“, koji je osvojio svoju prvu trku izdržljivosti, pod nazivom „Targa Florijo“. U prilogu vam predstavljamo glamurozni Maserati kroz zanimljive i malo poznate činjenice.

 

gibli

Foto: Maserati Ghibli Forum

Vremenom, kompanija je svojim modelima, popularnim „dvosedima“ davala imena vetrova, kao što su: mistral– severni vetar, gibli– topao i suv vetar koji duva uglavnom iz Libije i bura –  vetar koji duva u hladno doba godine i to na na severoistoku Jadrana, a četvorosednim limuzinama, davali su imena po trkačkim stazama: Sebring, Meksiko, Indi i Kijalami.

 

levante

Foto: Motor Authority

U proleće ove godine, na sajmu automobila u Ženevi, italijanski proizvođač, sa tradicijom dužom od jednog veka, predstavio je svoj prvi „crossover“ model vozila, pod nazivom „Maserati Levante“.

 

maserati_porodica

Foto: www.italiangoodnews.com

Rodolfo Maserati (Rodolpho Mazerati), otac šestorice Maserti braće: Karla (Carlo), Binda (Bindo), Ernesta (Ernesto), Maria (Mario), Etora (Ettore) i Alfierija (Alfieri), kao automobilski mehaničar, usadio je svojim sinovima ljubav prema mehanici i brzini.

 

mario_maserati

Foto: Maserati of Morris County

Jedini od šestorice braće, Mario Maserati, postao je umetnik, i upravo on je tvorac prepoznatljivog logoa, čuvenog trozupca rimskog boga mora, Neptuna. Kao inspiracija, poslužila mu je Neptunova fontana u Bolonji, koja se nalazi na trgu Mađore.

 

motor

Foto: Car and Driver

A 30-ih godina prošlog veka, Maserati je postao poznat i kao skup konstruktora moćnih i dostupnih motora za vozila. Grof Teo Rosi (Theo Rossi), iskoristio je dva motora ove kompanije, koji su nosili oznake „V16s“, kako bi njegov brod bio brži.

 

musolini

Foto: history.com

U želji da vozi brži auto, nego što je to bio „Porše“ (Porsche) Adolfa Hitlera, italijanski diktator Benito Musolini (Benito Mussolini), imao je ideju da angažuje fabriku Maserati da mu naprave brzi gradski automobil. Iz nepoznath razloga, ovaj projekat nije ugledao svetlost italijanskog asvalta, pa je Musolini sejao strah vozeći automobil koji je konstruisao „Alfa Romeo“.

 

fandjo

Foto: www.lanoticia1.com

Huan Manuel Fanđo (Juan Manuel Fangio), jedan od najboljih vozača čuvene „Formule 1“, 50-ih godina prošlog veka, bio je vozač koga je unajmio Maserati. Fanđo je držao rekord po broju osvojenih titula, sve dok ga Mihael Šumaher (Michael Schumacher) 2003. godine  nije pretekao.

 

sah_muhamed

Foto: Iran Politics Club

Persijski šah Muhamed Reza Palavi, koji je vladao Persijom od 1941. godine do 1979. godine, ostao je oduševljen Maseratijevim modelom 3500 iz 1960-e godine, te je tražio da mu se napravi sličan model, samo brži i jači. Maserati mu je ispunio želju sa poboljšanim modelom koji je imao V8 motor, ali šahov model je bio jedinstven po enterijeru, koji je bio sačinjen od kvalitetnog drveta i zlata.

 

sandro_pertini

Foto: Il Sole 24 Ore

Novoizabrani italijanski predsednik Sandro Pertini , 1978. godine, izabrao je upravo Maseratijev automobil, kao svoje službeno vozilo. Ono što u tom trenutku nije znao je, da je tim svojim potezom izuzetno naljutio starog Enca Ferarija, koji se nadao da će predsednik odabrati model iz voznog parka njegove fabrike.

 

najskuplji

Foto: classiccarweekly.net

Najskuplji Maseratijev model iz 1955. godine „Maserati 300S“, prodat je na aukciji u Engleskoj, 2013. godine, za sumu koja je oborila sve rekorde, a iznosila je ,5 miliona američkih dolara, odnosno 4 miliona funti. Automobil je opisan kao najstabilniji trkački auto svog doba.

Naslovna fotografija: HD Wallpapers | Free download wallpapers high quality