Da zdravlje na usta ulazi, to su nas naučile naše bake. Lekovita svojstva meda, kojih su bili svesni drevni narodi poput Sumeraca i Vavilonaca, ne treba dovoditi u pitanje, kao ni dragocenu vrednost limuna, kojeg su još pre razvoja moderne farmakologije, na Siciliji, koristili kako bi dezinfikovali vodu. Evo šta ćete sve dobro uraditi za svoj organizam, ako svako jutro u čaši vode razmutite med i malo limunovog soka.

 Naslovna_med_i_limun

Redukuje probleme sa želucem.

Ukoliko postoje hronične tegobe sa želucem, kao što su gasovi i nadimanje, preporučuje se svakodnevno jedna čaša mlake vode sa medom i nekoliko kapi limunovog soka.

(Foto: www.goodthingsbydavid.com)

 

Med_limun

Podiže i jača imunitet.

Kombinacija tople vode i meda, pomaže da organizam prepozna otrove i nepoželjne supstance koje se vezuju za med, a dodatak limuna pomaže bržem izbacivanju svega nepotrebnog iz organizma. (Foto:www.momseveryday.com )

 

Limun

Pomaže čišćenju kože.

Med je jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa, a redovno konzumiranje, dovešće do trajnog poboljšanja kvaliteta kože i uklanjanje nečistoća iz njenih slojeva. (Foto:www.curejoy.com)

 

Limun_med

Regulacija telesne težine.

Bez obzira što u medu postoji određeni nivo šećera, on je znatno drugačijeg sastava nego beli šećer, koji unosimo preko slatkiša. Po energetskoj vrednosti, med je sasvim dovoljan da nam utoli glad za poslasticama, kao što su torte, kolači, sladoled ili gazirani sokovi.

(Foto: www.sensaklub.hr)

 

Med_slika

Snižava nivo šećera u krvi.

Kombinacija fruktoze i glukoze, koje med nosi u sebi, pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, kao i snižavanju holesterola, a redovna konzumacija meda ima uticaj i na smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. (Foto: www.zdravljeipriroda.com)

 

Limun_i_med

Dodavanje limuna može da se osveži dah.

Limunska kiselina, pored toga što topi masne naslage, uklanja i kamenac, a i pomaže smirivanju kod upale desni, tako da nakon konzumiranja ovog napitka nema potrebe za pranjem zuba.

(Foto: simplegreensmoothies.com)

 

Med_i_limun

Limun kao zamena za kofein.

Ovo je nešto što vrlo lako može da se proveri. Ako ste ljubitelj kafe, a iz nekog razloga bi trebalo da prestanete da je konzumirate, svako jutro popijte limunadu zaslađenu medom i nakon navikavanja organizma na ovaj napitak, potreba za kafom će u potpunosti nestati.

(Foto: www.lifehack.org)

Med_2

Sprečava mogućnost infekcija urinarnog trakta.

Imajući u vidu da med u sebi poseduje antibakterijska svojstva, a da sok iz limuna čisti zidove urinarnog trakta, te tako bakterije ne mogu da se zadržavaju, mala je verovatnoća da će doći do infekcije. (Foto: www.recepti.com)

Med

U kratkom roku otklanja upalu grla, kao i sve druge upale u telu.

Zbog blagog dejstva meda, pogotovo u mlakoj vodi, a pogotovo jer je poznat kao prirodan lek za upalu respiratornih organa, preporučuje se češće konzumiranje tokom hladnih dana. U kombinaciji sa limunom predstavlja jedan od najboljih načina da se organizam očisti od otrova i upala. (Foto:www.nasidani.com)

Limun_sa_medom

Doziranje?

Preporučljivo je svakog jutra, pre obroka, u čašu mlake vode spustiti kafenu kašičicu meda i iscediti pola limuna. Nakon sjedinjavanja komponenti, konzumira se odjedanput.

(Foto: www.hopinghealth.com)

Naslovna slika: www.medicaldaily.com