Svaka od njih je na neki način obeležila vreme u kome je postojala. Kroz politiku ili umetnost, kao supruga, slikarka, ili carica, i svaka, bez izuzetka je zaslužila da se nađe na našoj listi. Rubriku o moćnim i uticajnim ženama koje su pomerile ili promenile svet kakav znamo, počećemo sa Katarinama, kroz vekove i svetove, njih 10, našlo je svoje mesto u nezabravu.

 

Foto: tudorbrasil.com

Foto: tudorbrasil.com

Katarina od Aragona i Kastilje. Rođena u španskoj oblasti Kastilja, ostala je upamćena kao zlosrećna kraljica Engleske i prva supruga čuvenog Henrija VIII, ali i kao majka potonje kraljice Engleske, poznate pod nadimkom „Krvava Meri“. Voljena u narodu, upokojila se u svojoj 51 godini života.

 

Foto: toplifemagazine.it

Foto: toplifemagazine.it

Katarina Mediči. Jedna od najpoznatijih kraljica na svetu, kći čuvenog Lorenca II Medičija. Pored velike političke uloge koju je imala kao francuska kraljica, dala je i nemerljiv doprinos renesansnoj umetnosti Francuske. Istorija ju je takođe označila i kao direktno odgovornu za „“

 

Foto: historyofroyalwomen.com

Foto: historyofroyalwomen.com

Katarina od Valoa. Još jedna u nizu velikih kraljica Francuske i Engleske, kćerka francuskog kralja Karla VI. Važna je utoliko što je od nje potekla slavna engleska dinastija Tjudor.

 

Foto: nerdalicious.com.au

Foto: nerdalicious.com.au

Ketrin Hauard. „Ruža bez trna“, kako ju je njen suprug Henri VIII oslovljavao, sačuvala je glavu na ramenima kao kraljica Engleske svega 18 godina, pošto nije mogla da zauzda svoje strasti, kao i nezadovoljstvo bračnim životom sa ostarelim i gojaznim kraljem. Bila je peta po redu supruga Henrija VIII.

 

Foto: srpskoblago.rs

Foto: srpskoblago.rs

Katarina Ivanović. Grupi čuvenih, pridružila se i jedna srpska Katarina, i to Ivanović i to umetnica, jedna od samo 3 slikarke, koja je stvarala u Srbiji tokom XIX veka. Živela je u periodu između 1811. godine i 1882. godine. Uglavnom je slikala portrete, a njen umetnički opus čini ukupno 38 slika.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Katarina Par. Šesta i poslednja supruga Henrija VIII, kraljica Engleske, koja je tri meseca u ime svog supruga vodila zemlju. Značajna i utoliko što je uspela da pomiri Henrija sa svojim ćerkama koje je odbijao da prizna, Meri i Elizabetom.

 

Foto: vanityfair.com

Foto: vanityfair.com

Ketrin Hepbern. Kratko i jasno, najbolja glumica XX veka. Više od svega je cenila svoju privatnost, pa su joj mediji koji su uvek ostajali uskraćeni za informacije iz njenog života nadenuli nadimak „Ketrin od Arogancije“.

 

Foto: chron.com

Foto: chron.com

Ketrin Zita Džons. Na red nam je došla još jedna velika glumica, Oskarovka, o čijem talentu i lepoti bi zaista bilo izlišno govoriti, jer njene uloge govore u njeno ime.

 

Foto: her.ie

Foto: her.ie

Ketrin Elizabet Midlton. Vojvotkinja od Kembridža, supruga princa Vilijama, vojvode od Kembridža, sa kojim je u braku od 2011. godine. Po mnogo čemu poređena sa princezom Dajanom, i ova Katarina je opravdala mesto na našoj listi.

 

Foto: thoughtco.com

Foto: thoughtco.com

Katarina Velika. I, najveću smo ostavili za kraj. Ruska carica koju su odlikovali mudrost, hrabrost i taktičnost. Pune 34 godine reformisala je i modernizovala Rusiju, i od nje napravila dominantnu silu, kao pravi prosvetitelj. Možda i najupečatljivija Katarina sa naše liste.

Naslovna fotografija: Zadovoljna.hr