Koale i ljudi, verovali ili ne, imaju jednu zajedničku karakteristiku, za koju ćete se sigurno iznenaditi. Naime, ovi umilni medvedići, koji većinu svog života provedu mirno žvaćući eukaliptusovo lišće, imaju otiske prstiju, koji su potpuno jednaki ljudskim. „Dermatoglife“ (otiske prstiju), najpodesnije je objasniti kao način, da se prilagode životu koji podrazumeva svakodnevno penjanje po visokim vertikalnim stablima i uzimanje hrane u ruke. Ovaj torbarski biljojed, naseljava topla obalska područja istoka i juga Australije.

 

to-su-torbari

Foto: bestanimalfundraising.com

Iako većina ljudi smatra da su ovo medvedi malog rasta, nisu medvedi, već sitni torbari.

 

koale_ne_piju_vodu

Foto: cutekoalakisses.blogspot.rs

Reč „koala“ na jeziku Aboridžina (domorodačka plemena koji su naselili prostor Australije), u slobodnom prevodu znači „bez vode“. To je zbog razloga što koale gotovo nikad, odnosno vrlo često piju vodu, koju nadoknađuju iz sočnog lišća eukaliptusa.

koala_spava

Foto: stuffmakesmehappy.com

 Zahvaljujući svom usporenom metabolizmu, koji hranu dugo zadržava u probavnom traktu, u stanju su dnevno da provedu i po 20 sati u snu.

 

male_koale

Foto: todayifoundout.com

Kada se rode, teže jedva 300 grama, nemaju dlaku i slepi su. Tek nakon 22 nedelje izlaze iz majčine torbe i penju se na njena leđa, gde ostaju sve dok se ne osamostale. Odrasla koala teži oko 8 kilograma.

 

koale_imaju-dzepove_u_ustima

Foto: pinterest.com

U malim džepovima koje imaju u ustima, čuvaju lišće koje sažvaću tek kasnije, nakon obroka, kada ponovo ogladne.

 

umiru_od_hlamidije

Foto: CHANGING TIMES – WordPress.com

Prosečan životni vek koale, koja odrasta u divljini je između 13 i 18 godina. S početka XX veka ovi majušni torbari su se lovili gotovo do istrebljenja. Broj koala se obnovio, međutim, preti im nova opasnost pod nazivom hlamidija. Ova bakterija je, u kombinaciji sa sušom, 2012. godine u pojedinim delovima Australije smanjila broj koala sa 60.000 na 10 – 12.000.

 

odlicni_plivaci

Foto: clubpimble.com

Mada su retko kada aktivni, treba naglasiti da su odlični plivači.

koala_grli_drvece

Foto: theblaze.com

Kada požele da se rashlade u dugim toplim danima, sede u gustim krošnjama eukaliptusa i sa obe ruke grle stablo, ne bi li malo snizili temperaturu.

koale_jedu_i_kamencice

Foto: Reference.com

Ponekad, da bi lakše svarili i po 500 grama lišća koje pojedu u toku dana, jedu i hrapaviju koru od drveća, kao i zemlju i sitne kamenčiće.

 

zenka_koala

Foto: emaze.com

Ženka koale polno sazreva sa 2 ili 3 godine, trudnoća traje 35 nedelja, a na svet donosi po jedno mladunče u retkim slučajevima po dva. Mužjak se smatra polno zrelim sa 4 ili 5 godina i kao i mužjaci iguane i komodo zmaja, imaju račvasti penis.

 

 Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss