Hoćemo pogrešiti ako kažemo da je svet jedno čudo, prava misterija, koja pokreće niz pitanja, a odgovori leže u “velikom prasku”? Kako su zaista sazidane piramide, ko iscrtava misteriozne linije, zašto psi skaču u smrt sa tajanstvenog mosta, gde je to nestala Atlantida i da li je uopšte ikada postojala, kakve to sile vladaju u Bermudskom trouglu, postoje li vanzemaljci… Ovo su samo od neka od hiljada pitanja koje bi svako od nas imao… A odgovori…

 

anomalija

Foto: redorbit.com

Anomalija iz Baltičkog mora.

Kada je u toku juna 2011. godine, grupa mornara u sklopu istraživačke ekspedicije zaronila u Baltičko more, nespremne ih je dočekalo ono što su na dnu dubokom 85 metara ugledali. Ono na šta su naišli, nazvali su „Anomalija Baltičkog mora“, a radi se o okrugloj konstrukciji prečnika 60 metara, kako su ronioci izmerili. Ovaj čudni objekat stoji na velikom stubu/postolju, a pored njega postoji stepenice koje se pružaju u duboku rupu u morskom dnu.

 

zodijakovo_pismo

Foto: Tumblr

Zodijakova pisma.

Serijski ubica, koji je terorisao San Francisko (San Francisco) u periodu 60-ih, do 70-ih godina prošlog veka. Bio je i ostao misterija, kao i 4 pisma koje je poslao policiji, od kojih je samo jedno dešifrovano, a koja su imala za cilj da zbune policiju i javnost.

 

cupakabra

Foto: imcdb.org

Čupakabra.

„El Chupacabras“, još jedna misterija, koja ne može da se potvrdi, ali takođe, ne može ni da se opovrgne. Ovo je biće koje spada u grupu -kriptid-, što znači da nauka nije potvrdila njegovo postojanje. Po pričama, živi u pojedinim delovima Amerike, a naslov je dobio po tome što navodno pije krv kozama (chupar – sisati, cabra – koza). Opisi ovog stvorenja su različiti, pa tako neki tvrde da liči na manjeg medveda, a neki dodaju da ima bodlje duž kičme.

 

tunguska_eksplozija

Foto: Crystalinks

Tunguška eksplozija.

Udaljeni istok ledenog Sibira, rano izjutra, 30. juna 1908. godine, potresla je eksplozija, toliko snažna da su seizmički talasi dva puta obišli Zemljinu kuglu. Kada je otpisana mogućnost zemljotresa, verovalo se da je uzročnik veliki meteorit koji se sjurio na Zemljinu površinu, međutim posle 20 godina, kada se prva naučna ekspedicija zaputila u Tungusku oblast, prenerazili su se kada su shvatili da nema nikakvog kratera, niti fragmenata meteora. Udar je bio hiljadu puta jači od onog koji je nastao nakon nuklearnog udara na Hirošimu. Jezivo i nedokučivo.

 

bermudski_trougao

Foto: reallifestl.com

Bermudski trougao.

Groblje Atlantika, Đavolji trougao, imena je mnogo, a misterija jedna. Jug Floride, Portoriko i Bermudska ostrva čine trougao od ukupno 11.400 kvadratnih kilometara morske misterije koja guta brodove i avione nemilosrdno i bez objašnjenja. Neki krive višu silu, neki vanzemaljce, a neki čudnu staklenu piramidu za koju se tvrdi da leži u centru ovog trougla. Šta je istina? Možda saznamo u nekom vremenu koje dolazi.

 

naska_linije

Foto: Prezi

Crteži iz Naske.

Kada se prvi put sretnete sa ovim misterioznim šarama na tlu Južne Amerike, nemate osećaj da ste na tragu bilo čega fascinantnog. Neko je, nekada, iz nekog razloga, sklanjao crno kamenje sa bele podloge, velika stvar, je l’? Ali, kada se popnete na samo 200 metara visine i bacite pogled opet, preneraženo ćete progutati svoje reči, jer će se pred vama ukazati neverovatni crteži na tlu, pod savršenim uglovima, fascinantnih proporcija. Kako, ko, zašto i kada su pitanja koja će vam lebdeti dok budete zurili u ove oblike, ali na žalost, odgovora nema, bar ne za sada.

 

kristalne_lobanje

Foto: newdawnmagazine.com

Kristalne lobanje.

Predmeti višegodišnjeg sporenja, koji izazivaju umetničko divljenje i jezu, zbog sličnosti sa pravom ljudskom lobanjom. I dok neki naučnici tvrde da su stare svega 200 godina i da su predmet prevare, glasni su i zagovornici teorije da su nam ih u amanet ostavile drevne civilizacije.

 

gral

Foto: s415.photobucket.com

Sveti Gral.

Od kako je sveta i veka, ljudi su skloni da svoje legende, fantazije i mitove ispredaju uvek tako, da snaga leži u nekom maču, čaši ili kamenu. Još od doba krstaških ratova, čovečanstvo žudi da otkrije putir iz koga je pio Isus Hristos. Tražili su ga svugde, a on je ustvari nigde. Do danas, nije pronađen ni jedan dokaz da taj mali pehar jeste, ili nije, Sveti Gral.

 

atlantida

Foto: gdefon.com

Atlantida.

Može biti metafora jednog berićetnog doba, plod nečije bujne mašte, ili zaista grad koji je isčezao. Prvi put je moćna Atlantida pomenuta 2.400 godina pre nove ere, kada je grčki političar i naučnik Solon, verovatno nesvesno označio početak halapljive potrage za –osmim kontinentom-. Iako je tokom svih ovih godina, svako ko je pokušao da uđe u trag Atlantidi, nepostojećem gradu, stigao samo u ćorsokak, ova legenda i te kako živi, uz brojne teorije i planove potrage. Nek’ je sa srećom.

 

stounhendz

Foto: english-heritage.org.uk

Stounhendž.

Rim ima svoj kolosalni Koloseum, a Giza ima nenadmašive piramide. Za razliku od najpoznatije italijanske arene, kao i spektakularnih egipatskih grobnica, Britanci ne znaju niti ko je, niti kada, niti zašto, a niti kako odlučio da poređa ovo kolosalno kamenje i time ostavi svetu jednu od najvećih misterija – Stounhendž (Stonehenge). Ima mnogo nagađanja, ali samo jedno je sasvim sigurno, a to je da je ih verovatno nisu dovukli divovi iz Afrike i da ih čarobnjak Merlin sigurno nije svojom magijom poređao, kao što kazuje legenda.

Naslovna fotografija: portaledellarcano.blogspot.com