Neizbežno, prva asocijacija nam je gađenje, ali ovo su, na „drugi“ pogled, fascinantna bića. Sposobne su da prežive radijaciju, poput one iz Černobilja. Prilagodljive su promenama kao malo koja vrsta. Iako vlada mišljenje da su neuništive, to naravno nije tačno, jer im, recimo, ni najmanje ne prija zima, pa ih zato ima najviše u toplim oblastima. Potiču još iz doba pre dinosaurusa, a u produžetku, pročitajte deset stvari koje sigurno ne znate o ovim bubama.

 bubasvaba_bez_glave

Bubašvaba koja ostane bez glave, u stanju je da funkcioniše kao živa jedinka narednih nedelju dana, a onda tek nastupi smrt, zbog neunošenja vode u organizam. (Foto: www.neverovali.com)

 

usamljena_bubasvaba

Izuzetno su društvena i socijalna bića. Ukoliko duže vreme borave potpuno same, vremenom im postaje loše i mogu da se razbole, bukvalno od samoće.

(Foto: www.knockoutpest.com)

 

bubasvaba_u_ledu

Nedavno je otkriveno da bubašvabe, čak iako znamo da ne vole zimu, mogu da se adaptiraju i podnesu temperature ispod nule.(Foto:twitter.com)

 

bubasvaba_u_svemiru

Sproveden je jedan, rekli bismo, čudan test, za čije potrebe je određen broj bubašvaba poslat u svemir, kako bi se testirale njihove reakcije. Krajnji rezultat testa pokazao je da su bubašvabe iz svemira vremenom postale, brže, snažnije i teže, nego one koje su živele u uobičajenim uslovima na Zemlji. (Foto: www.sffmt2013.org)

 

fosil_bubasvabe

Biolozi su nedavno ustanovili da su se bubašvabe pojavile na Zemljinom tlu, 120 miliona godina pre dinosaurusa. (Foto: www.terapeak.com)

 

gas

Nalaze se na vrhu liste vrsta koje ispuštaju najviše gasova iz organizma.

(Foto: www.eppm.com)

inteligencija_kod_bubasvaba 

O njihovoj enormnoj inteligenciji spram veličine, kao i o osećaju za druge jedinke, govori i sledeći podatak. Ako se u grupi, koja je naselila neko sklonište, nalazi više jedinki nego što to mesto može da primi, međusobnom komunikacijom stvaraju novu grupu, koja odlazi da pronađe novo sklonište, kako bi bilo mesta za sve. (Foto: www.newstarget.com)

 

macija_trava

Biljka pod nazivom „mačija trava“, je prirodna zaštita od bubašvaba, s obzirom da je one ne podnose. (Foto: ljekobiljeamila.ba)

 

maratonci

Kada uslovi to zahtevaju, u stanju su da se kreću i na samo dve noge, i to brzinom od 1,5 metra u sekundi. (Foto:www.yomommaruns.com)

 

bubasvabe_imaju_licnost

Višegodišnje studije, koje su američki biolozi sprovodili nad ovim bubama, donele su zaključak da bubašvabe, poput ljudi, imaju različite tipove ličnosti.

(Foto:pittbusinessreview.wordpress.com )

Uvodna fotografija: wormholocaust.deviantart.com