Prva i jedina reč koja nam pada na pamet kada su ova stvorenja u pitanju, a ujedno i najbolji opisni pridev koji možemo da im prišijemo je – surovost. Drugačije od svih ostalih životinja, po karakteru, ali i izgledu, hijene ipak zaslužuju posebnu pažnju. U stanju su da usled dugog trpljenja gladi napadnu najslabije pripadnike sopstvenog čopora. Ovo i još mnogo toga, kao na primer kako i zašto proizvode onaj jezivi zvuk koji podseća na zlokobni osmeh, a što niste znali o hijenama, možete saznati upravo ovde i sada.

 

Foto: pbs.org

Foto: pbs.org

Ženke hijena su u svojoj zajednici apsolutno i nedvosmisleno dominantne, pogotovo ako znamo da su rastom uglavnom veće od mužjaka, ali i agresivnije.

 

Foto: africageographic.com

Foto: africageographic.com

Hijene imaju jedan bizaran običaj pozdravljanja članova klanova koga dugo nisu videle. Naime, pored smeha, koji zna da bude gotovo zastrašujuć, one imaju „ceremoniju“ pozdravljanja prilikom koga i mužjak i ženka izazivaju erekciju, mužjak penisa, a ženka uvećanog klitorisa.

 

Foto: anaspidesphotography.photoshelter.com

Foto: anaspidesphotography.photoshelter.com

Iako ih svet uglavnom vidi samo kao zle strvinare, studije su pokazale da je inteligencija hijene u ravni sa inteligencijom šimpanze! U stanju su da brzo pronalaze rešenja za situacije u kojima se nalaze, a takođe je ustanovljeno da su u stanju da komuniciraju međusobno bez i jednog ispuštenog glasa. Takođe, metode uz pomoć kojih love i čuvaju plen dosta govori o njihovoj snalažljivosti i pameti.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Jedan od najopasnijih zvukova koji možete čuti u prirodi jeste upravo smeh hijene, koje ovaj zvuk koriste kako bi iskazale svoju poziciju u čoporu, ali i zadovoljstvo i uzbuđenje kada shvate da im je potencijalni obrok u blizini.

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Iako fizičkim izgledom u velikoj meri podsećaju na pse, naučnici tvrde da su genetski u daleko bližem srodstvu sa mačkama.

 

Foto: pinterest.com.au

Foto: pinterest.com.au

Jedna od osnovnih karakteristika ženki jeste i ta da se one rađaju sa preterano velikom količinom muških seksualnih karakteristika, te odatle potiče dominacija i stroga hijerarhija.

 

Foto: theanimalfiles.com

Foto: theanimalfiles.com

Obitavaju na teritoriji zapadne Azije, na Indijskom podkontinentu, Arapskom poluostrvu i u većem delu tople Afrike.

 

Foto: pet-point.net

Foto: pet-point.net

Prugaste hijene imaju daleko najgoru reputaciju od svih ostalih vrsta, pa se za njih veruje da su lenji strvinari i kukavice, ali ipak, te tvrdnje možemo opovrgnuti podatkom da 95% onoga što pojedu ulove same, iz zasede. Ipak, istina je da često prate lavove, te da sakupljaju njihove ostatke, ali nisu ni najmanje prijateljski nastrojeni jedni prema drugima, pa nije retkost da se hijene dočepaju mladunčeta lava, ili da lavovi ulove i ubiju hijenu.

 

Foto: maryanningsrevenge.com

Foto: maryanningsrevenge.com

Po donošenju mladih na svet, ženke, bez obzira na broj novorođenih mladunaca, imaju samo dve dojke, pa su prema tome mlade hijene osuđene na borbu za život od momenta kako stupe na ovaj svet.

 

Foto: hyena-project.com

Foto: hyena-project.com

Smatraju se veoma društvenim životinjama i njihove socijalne zajednice u okviru kojih žive se zovu klanovi. Nije retkost da jedan klan broji i po 80 jedinki, među kojima su ženke uvek kotirane iznad mužjaka.

Naslovna fotografija: Digital Photography Review