Ako ste ubeđeni da je ovo jedan od najiritantnijih zvukova na svetu, složićemo se i vaš stav ćemo potkrepiti informacijom, da se čak 80% razvoda u Saudijskoj Arabiji dogodi jer žene više ne mogu da podnose svoje muževe koji glasno hrču. Nauka, svakako, ima svoje objašnjenje zašto dolazi o ove zvučne manifestacije koja je odgovorna za bezbroj neprospavanih noći, ali kada nas probudi zvuk nečijeg hrkanja iz toplog sna, nauka slabo igra ulogu u našoj želji da ga preklopimo jastukom. Ipak, ako vas zanima kako i zašto se4 hrče i kako se boriti protiv toga, ostanite sa nama i saznajte u produžetku neke zanimljive informacije vezane za ovu iritantnu pojavu.

 

Foto: sharing.org

Foto: sharing.org

Stručna istraživanja su pokazala da oko ¼ od ukupne svetske populacije učestalo hrče, a da čak 40-ak % odraslih osoba hrče bar jednom u nekoliko dana.

 

Foto: insomnia.net

Foto: insomnia.net

Najstručnije objašnjeno, hrkanje je opstrukcija protoka vazduha koji udišemo kroz nos ili usta, prilikom čega zidovi grla vibriraju tokom udisaja, što proizvodi karakterističan, manje ili više glasan zvuk.

 

Foto: howtoworld.org

Foto: howtoworld.org

Hrkanje je aktivnost koja ne može biti zaustavljena po sopstvenoj volji, niti može konvencionalno da se izleči. Ipak, moguće je kontrolisati ga i to uspešno, jer do njega dovodi niz faktora na koje je i te kako moguće uticati.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Univerzitet u saveznoj američkoj državi Kalifornija (California) na osnovu istraživanja koje je sproveo na 212 ispitanika, izašao je sa zaključkom da ljudi sa izraženim simptomima hrkanja odnosno apneje, hrčući u snu mogu da sagore čak 373 kalorije, što je ekvivalent intenzivnom 30-ominutnom treningu.

 

Foto: guaduabamboo.com

Foto: guaduabamboo.com

Moderna nauka nudi nekoliko interesantnih rešenja, ukoliko pokušavate da suzbijete ovu pojavu kod sebe, a jedno od najzanimljivijih je svakako sviranje drvenog austrijskog duvačkog instrumenta pod imenom „didgeridoo“, koji je sličan našoj fruli, a koji razrađuje mišiće grla.

 

Foto: wisegeek.org

Foto: wisegeek.org

Spavanje na leđima čini da koren jezika vrši pritisak na zadnji deo nepca, što otežava protok disanja i podstiče vibracije koje proizvode glasno hrkanje. Zato se ljudima koji učestalo hrču preporučuje spavanje na boku, jer se tada disajni putevi bolje otvaraju.  

 

Foto: daxushequ.com

Foto: daxushequ.com

Probleme sa disanjem tokom spavanja, lekari povezuju i sa problemima koji se vezuju za smanjnje pamćenja i kognitivnih sposobnosti. 

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Takođe, jedan od glavnih preduslova da se hrkanje pojavi jeste i izraženi višak kilograma, jer su u tom slučaju onda pritisnuti i pluća i vrat.

 

Foto: klining-msk.ru

Foto: klining-msk.ru

Možda će vas iznenaditi, ali jedan od čestih uzročnika hrkanja jesu i alergije na prašinu i grinje, pa se zato preporučuje redovno usisavanje, brisanje prašine i promena posteljine i zavesa u spavaćoj sobi.

 

Foto: dailysoleil.com

Foto: dailysoleil.com

Ukoliko ništa ne pomaže i ako vaš partner i dalje hrče, pre nego što podnesete zahtev za razvod, pokušajte sa čepićima za uši, koji delotvorno blokiraju spoljne agresivne zvuke. Sa srećom.

Naslovna fotografija: Sick Chirpse