Država, specifična po svim parametrima, istorijskim, geografskim i religijskim. Tema Bliskoistočnog pitanja, koje ostaje bez odgovora već decenijama. Postojbina, možda i najkontroverznijeg grada na svetu, Jerusalima. Obale Izraela zapljuskuju slani talasi Mrtvog mora, a graniči se sa Egiptom, Jordanom, Libanom i Sirijom. Pred vama su interesantne i nedovoljno poznate činjenice o ovoj državi i njenoj istoriji.

 

lobiranje

Regeneracija srčanog tkiva je moguća u Sjedinjenim Američkim Državama, zahvaljujući istraživanju o matičnim ćelijama, od strane izraelskih specijalista.

(Foto: www.jewishworldreview.com)

 

pismo_za_boga

Svake godine, u Jerusalim pristigne iz celog sveta oko 1.000 pisama koja su adresovana, ni manje ni više, nego na Boga.
(Foto: writetogod.blogspot.com)

 

 Sladoled_od_humusa

Ako se odlučite za Izrael, kao za turističku destinaciju, pored brojnih zanimljivosti u izraelskim poslastičarnicama, sačekaće vas i sladoled sa ukusom humusa. Dobro ste pročitali. (Foto: indianexpress.com)

sindrom

„Jerusalimski sindrom“ je, po objašnjenjima specijalista, jedno izuzetno specifično mentalno stanje, a evo i primera koji to objašnjava. Dakle, potpuno zdrav Nemac, zaputio se put Jerusalima radi proučavanja istorije i religije. Ubrzo po dolasku, počeo je da nosi togu, da na ulicama naglas citira delove iz Biblije i da se predstavlja kao mesija. Svi lekari koji su ga pregledali i koji su čuli za ovaj slučaj nisu imali utemeljeno objašnjenje za ovo stanje. Takođe od ovog sindroma oboli oko 40-ak ljudi svake godine od svih onih koji posete ovaj grad.

(Foto: www.yukiba.com)

 

odbio_da_bude_predsednik_izraela

Albertu Ajnštajnu je, svojevremeno, ponuđeno da bude predsednik Izraela, ali je ovaj to, na vrlo fin i diplomatski način, odbio.
(Foto: www.reference.com)

 

el_sadat

Muhamed Anvar el Sadat, bivši egipatski oficir i vođa države, uspeo je da postigne mir sa Izraelom, 1979. godine. Zvog ovog svog poteza dobio je Nobelovu nagradu za mir, Egipat je isključen iz Lige Arapskih zemalja (Arab League), a na kraju je Anvar el Sadat i ubijen u atentatu, 06. oktobra 1981. godine u Kairu. (Foto: www.pinterest.com)

 

pupavac

Nacionalna ptica republike Izrael je pupavac (Upupa epops). To je lepa ptica, upadljivo prepoznatljiva po svojoj „kruni“ koju ima na glavi. (Foto: www.luontoportti.com)

 

pakistanski_pasos

Svi pakistanski pasoši sadrže u sebi napomenu koja kaže: „Ovaj pasoš važi za sve zemlje u svetu osim u Izraelu“. (This passport is valid for all countries of the world except Israel). (Foto: www.quora.com)

 

hebrejski_i_arapski

Pored hebrejskog jezika, u Izraelu, drugi zvaničan jezik je arapski. 

(Foto: 972mag.com)

prijateljstvo 

Muslimanska porodica, koja je sakrila i sačuvala jevrejsku porodicu za vreme Holokausta, kasnije je bila spašena od strane Izraela od ratnog zločina, koji se dogodio u Bosni, i prihvatili su judaizam kao novu veru. (Foto: blogs.timesofisrael.com)

Naslovna fotografija: www.1zoom.net