Planetarni fenomen svetske književnosti, tako bismo najbolje mogli opisati sagu o dečaku čarobnjaku, koja se proteže u čak sedam delova, od kojih je svaki sledeći bivao popularniji od onog prethodnog. Džoana Ketlin Rouling, autor ovih bestselera, ideju je dobila u vozu, dok je putovala od Mančestera do Londona. Podjednako, i decu i odrasle je uvela u jedan nestvaran svet magije i učinila ga lako dostupnim. Evo šta još niste znali o Hariju Poteru i njegovoj magičnoj družini.

 brend_hari_poter

Brend „Hari Poter“ (Harry Potter) procenjen je na vrednost od 15 milijardi američkih dolara. (Foto: lifestyle.one)

 

j_k_rouling

Džoana Ketlin Rouling izgubila je status milijarderke, koji je stekla zahvaljujući svojoj mašti, jer je ogromne svote novca donirala u dobrotvorne svrhe. Interesantno je navesti da je, dok je pisala, živela sa mužem i ćerkom od socijalne pomoći, kao i od časova engleskog jezika koje je držala. (Foto: www.hypable.com)

 

svetski_jezici

Svih sedam nastavaka avantura Harija Potera prevedeno je na 70 svetskih jezika.

(Foto: brookfieldcla.org)

spilberg_i_poter 

Legendarni režiser Stiven Spilberg (Steven Spielberg) odbio je da režira filmove o malom čarobnjaku, uz objašnjenje da mu to ne pričinjava „nikakav izazov“. Filmove su režirali, između ostalih, Kristofer Kolambus (Cristopher Columbus) i Majk Nevil (Mike Neville). (Foto: www.helthsite.com)

 

hari_poter_i_vatreni_pehar

Prilikom lansiranja knjige pod nazivom „Hari Poter i vatreni pehar“ (Harry Potter and Goblet of Fire), koji je ujedno i četvrti deo priče o magičnom svetu, bilo je potrebno čak 9.000 „FedEx“ dostavnih vozila, koji bi dostavili potrebnu količinu knjiga. (Foto: www.pinterest.com)

 

hari_poter_milioni_primeraka

Poslednji deo romana pod nazivom “Hari Poter i relikvije smrti” (Harry Potter and the Deathly Hallows), u roku od 24 sata, od kako se knjiga pojavila u javnosti, prodato je 11 miliona primeraka.

(Foto: en.wikipedia.org)

ana_dzons_brzo_citanje 

Svetski šampion u brzom čitanju, En Džouns (Anne Jones), potroši rekordnih 47 minuta na čitanje 607 strana, koliko ima poslednji roman o Hariju Poteru.

(Foto: www.factslides.com)

 

majkl_dzekson_i_hari_poter

Pokojni kralj popa, Majkl Džekson (Michael Jackson) izrazio je želju da on komponuje muziku koja će pratiti ekranizaciju ovog romana, međutim autorka, sad već popularna J.K. Rouling (J. K. Rowling) je odbila bez puno premišljanja.

(Foto: unbelievablefactsblog.com)

 

hari_poter_stariji

Danas bi Hari Poter, da je stvarna ličnost, napunio 36 godina, s obzirom da se kao ideja rodio 1980. godine.
(Foto:frenchgirlinseattle.com)

 

anticki_grcki

Prvo izdanje ovog romana prevedeno je čak i na starogrčki jezik i time postalo najduže objavljeno delo na ovom jeziku, od III veka. (Foto: www.hellenism.net)

Naslovna fotografija: screenrant.com