Četvrti po redu svetski godišnji izveštaj o sreći je objavljen u martu ove godine, inspirisan je internacionalnim danom sreće objavljenom pod pokriviteljstvom Ujedinjenih Nacija.

Naručen od strane UN-a, izveštaj je obuhvatio hiljade ljudi iz 156 zemalja. Zemlje su rangirane po osnovu šest kategorija blagostanja: BDP po glavi stanovnika, životni vek, socijalne pomoći, poverenja u vladu, slobode mišljenja, donošenja odluka i velikodušnost drugih.

Prvi put se ovaj izveštaj ogleda u pogledu  komparacije, odnosno zabeležene sreće među stanovnicima ispitanih zemalja. Urednici navedenog izveštaja tvrde da zemlje sa najvišim procentom sreće, zabeleženom u izveštajima, imaju tendenciju da stvarno budu najsrećnije zemlje.


10. Švedska

10-Svedska
Šveđani mogu očekivati da žive dug život i da imaju realno visok BDP ($60,430)

Ova zemlja takođe ima predivna prirodna bogatstva, obavezno dodatno plaćen rad u uslovima odvojenosti od porodice, plaćeno zdravstveno osiguranje i veliki nivo građanskog angažmana. 2014. godine je preko 82% švedske populacije glasalo na parlamentarnim izborima.

9. Australija

9-Australija
Australijanci imaju dug životni vek (82 godine), BDP ($67,458) i jak osećaj sigurnosti zahvaljujući politici socijalne pomoći. Po izveštaju OCED-a, 92% Australijanaca je reklo da se može osloniti na nekoga.

 8. Novi Zeland

8-Novi-zeland

Novozelanđani imaju relativno dug životni vek, ali zato od svih navedenih država imaju najniži BDP ($41,555).

Efekat staklene bašte je na Novom Zelandu najniži, zbog snažne vegetacije i zbog male naseljenosti.

7. Holandija

7-holandija

Sa životnim vekom od 81 godine i BPD-om po glavi stanovnika od 50,793 dolara, Holanđani važe za jedan od najnaprednijih naroda što se tiče poznavanja stranih jezika. Takođe su iznad proseka u rešavanju matematičkih testova.

6. Kanada6-kanada

Kao i ostali sa spiska, Kanađani takođe imaju dug životni vek (81 godina) i BDP ($51,958). 

Kanada važi za zemlju čiji narod ima visok osećaj lične slobode, prema članku objavljenom na portalu Prosperity Index, koji je obuhvatio 142 zemlje.

5. Finska

5-finska

Finska ima najniži procenat korupcije, što Fincima daje osećaj poverenja u pravednost sistema. Sa životnim vekom od 80 godina i BDP-om od 49,146 dolara mogu se pohvaliti da su u vrhu srećnih zemalja.

4. Norveška

4-norveška

Norvežani žive u proseku 81 godinu i imaju najviši BDP ($100,818), što ih čini jednom od najsrećnijih zemalja.

Stanovnici ove zemlje imaju izuzetno dobro plaćene poslove i visok nivo obrazovanja.

3. Island

3-island

I ako imaju jedan od nižih BDP-a ($47,461), stopa nezaposlenosti je u konstantnom padu od 2013. godine. 

Sa jako malim nivoom zagađenja, dugim životnim vekom (83 godine), svrstavaju se u sam vrh ovih 10 nabrojanih zemalja.

2. Švajcarska

2-svajcarska

Švajcarska važi za zemlju sa najnižom stopom kriminala. 

Žive duge živote, u proseku preko 83 godine, i imaju visok BDP ($84,815). Švajcarska se svrstava odmah posle Norveške po visini BDP-a.

1. Danska

1-danska

Dve godine za redom (2013. i 2014.) su bili na prvom mestu, da bi 2015. pali na treće mesto i da bi se ponovo vratili na prvo. 

Danska se rangira kao najsrećnija zemlja na svetu i to po više faktora: uključenost države u zdravstvenu zaštitu; niskom korupcijom; plaćenim godišnjim odmorima (u proseku 5 nedelja godišnje) i životnim vekom (80 godina).