Iako je Mišel de Notr Dam  (Michel de Nostredame) rođen 14. decembra 1503. godine i dan danas, kada govorimo o predviđanjima i proročanstvima, svi prvo pomislimo na Nostradamusa, kome ni pet vekova od njegovog rođenja, vreme ne može ništa. Podržavao je teoriju Nikole Kopernika da Zemlja nije ploča i da se okreće oko Sunca. Svoja proročanstva je zapisivao u zagonetnim i dvosmislenim stihovima, kako ne bi bio proglašen veštcem, a i da bi samo odabrani mogli da shvate ono što je želeo da poruči.

 

izbacivan_iz_skole

U više navrata je bio izbacivan iz medicinske škole. Prvi put kada je škola zatvorena zbog naleta kuge i tada je imao samo 16 godina, a drugi put, kada je posle 8 godina upisao Univerzitet u Montpelieru, jednu od najstarijih institucija u svetu, koje i dalje rade. Međutim i odavde je morao da ode, jer je uprava Univerziteta saznala da je radio kao apotekar, što se tada smatralo inferiornim zanimanjem.

 

nostradamus_naslovna

Svetski je poznat po svome delu pod nazivom “Proročanstva”, ali ono što se manje zna, je da je pre ovog kapitalnog pisanija, izdao knjigu pod nazivom “Studija o kozmetici i konzervaciji”, u kojoj je opisao savete kako napraviti plavu boju za kosu, pastu za zube, laksativno sredstvo, ali i određena jela, koja nisu bila uobičajena.

 

jevrej

Foto: techtimes.com

Njegova porodica je prešla iz judaizma u katoličanstvo, kada je Mišel de Notrdam imao samo 9 godina.

 

predvido_papstvo

Njegove moći proroka pokazale su se još u najranijoj mladosti. Kada je jednom prilikom u Italiji video mladog kaluđera, koji je ujedno bio i siromašni svinjar, Nostradamus mu se, iznenađujuće, obratio sa “Vaša Svetosti”. Felis Pereti (Felice Peretti), koga je Nostradamus zbunio i iznenadio 1585. godine, polao je papa Siksto V.

inteligentan

Odlikovao se visokim stepenom inteligencije, pa je još kao tinejdžer govorio nekoliko jezika, pokazivao interesovanje za medicine, a i matematika mu je išla od ruke.

 

lekar

Licencirani doktor je postao sa svega 23 godine, a zapisi kažu da je njegov doktorat izgledao kao da se dobro zabavlja i da se uopšte nije mučio učeći.

 

nevidljive_sile

Legenda kaže, da je nekoliko dana pred Nostradamusovo rođenje, aktivnost “nevidljivih sila i bića” bila u velikoj meri pojačana, što su poznavaoci tih pojava pripisivali nekom važnom događaju koji sledi.

 

tesaloniki

Foto: greektravelling.com

Arhiva malog grčkog mesta po imenu Tesaloniki (Thessaloniki), u kome je prorok proveo poslednje doba pred smrt, čuva podatke o pričama, koje su govorile o svetlećim objektima koje su se pojavljivale nad nebom Nostradamusovog rodnog mesta.

 

lecio_kugu

Žrtve smrtonosne kuge, lečio je tabletama koje je sam spravljao, a koje su u sebi imale, između ostalog i latice ruža. Pacijentima je davao uputstva da tablete drže pod jezikom, a vremenom je utvrdio i da osvežavaju dah, kao i da uklanjaju kamenac sa zuba.

Naslovna fotografija: Novosti