Moderna ishrana podrazumeva veliku količinu prerađenih namirnica, čije sastojke rogobatnih imena teško i da možemo da pročitamo. Brz tempo života primorava nas da odustajemo od barenja, kuvanja i krčkanja domaće hrane za koju isključivo mi sami biramo zdrave činioce. Prerađena hrana predrži razne zaslađivače, pojačivače ukusa, konzervans, i slično, to znamo, ali da li zaista znamo, kada stavimo namirnice u korpu, šta smo ustvari kupili?

 

kokice

Foto: healthambition.com

Kokice opasne po život! Na kesi sa kokicama stoji uputstvo kako da ih stavite u mikrotalasnu pećnicu, ali ne piše da kesa kokica sa ukusom putera sadrži u sebi hemikaliju po imenu -diacetil-, koja može da ošteti pluća ako se udahne.

 

pesak_u_hrani

Foto: webecoist.momtastic.com

Par zrna peska za ukusniju hranu. –Silikon dioksid- je ime hemikalije koja je sastavni deo peska, a takođe može u određenim količinama da se koristi i kako bi se izbeglo zgrudnjavanje hrane i začina. Inače, ovo je hemikalija koja se ni iz bliza ne preporučuje u ishrani.

 

antifriz_kao_gustin

Foto: craftsy.com

Antifriz kao gustin. Komponenta po imenu –Propilen glikol-, koja se inače aktivno nalazi u antifrizu, takođe se može naći i u prerađenoj hrani. Namena mu je, na prvi pogled vrlo korisna i bezopasna, a služi da se filovi i hrana zgusnu pri spremanju. Takođe, upravo ovo je supstanca koja čini upakovane salate svežim i onda kada one to nisu.

 

katran_u_casi

Foto: treceoko.rs

Katran u čaši? Svi sokovi, veštačko obojeni u jarke boje, pogotovo u žutim i zelenim tonovima u sebi sadrže supstance katrana. Neke studije su pokazale da kod neke dece deluje na izuzetno visok stepen hiperaktivnosti.

 

nitrati

Foto: Pinterest

Mesni vatromet u tanjiru. Natrijum nitrat je hemikalija koja se koristi u procesu oksidiranja vatrometa. Na trpezi, ova hemikalija se nalazi u mesnim prerađevinama kao što su suvi vrat, šunka i u nekim vrstama pakovanog mesa. Konkretno, služi da spreči razvoj bakterija na mesu, a u ljudskom organizmu je savršeni okidač za razvoj kancerogenih ćelija.

 

kiselina

Foto: Pinterest

Fosforna kiselina. Pretežno se može naći na spisku sastojaka svih gaziranih, a i po nekih negaziranih pića. Poređenja radi, u domaćinstvu se koristi za otklanjanje rđe sa kućnih aparata i keramike.

 

dabar

Foto: savvysavingbytes.com

Je l ukusan taj dabar? Kastoreum je supstanca koja služi, između ostalog, da pojača ukus maline, vanile i jagoda u bombonama, drugim slatkišima i pekarskim proizvodima. Malo je poznato da se ovaj sastojak dobija kao produkt izlučevina analnih žlezda dabrova. Bizaran podatak je da je ovaj aditiv odobren i objašnjen kao –prirodna aroma-.

 

pdms

Foto: Youtube

Šifra: PDMS. Polidimetilsiloksan je teška hemikalija koju koriste „McDonald’s“ restorani u spravljanju obroka od piletine, koji samo delimično u sebi sadrže pileće meso. Inače, ovaj polimer je našao primenu i u silikonskom punjenju implantata za povećanje grudi.

 

hleb_i_stiropor

Foto: Pozivitno.com

Hleb ili stiropor? Da li biste ikada doveli u bilo kakvu vezu hleb i stiropor? Veza između njih zove se azodikarbonamid, koji se istovremeno koristi za izbeljivanje brašna od koga se sačinjava beli bleb, a i vrlo je aktivan sastojak stiropora i sličnih penastih plastika.

 

propilen_glikol

Ftoto: turkish.massonadd.com

Voće + antifriz + povrće + razređivač… Zajedničko pomenutoj hrani i hemiji je supstanca po imenu Propilen glikol-. Što se tiče hrane, služi da zadrži vlagu, a kada se ne koristi za hranu pogodan je kao plastifikator, ili razređivač za štamparsku boju, a takođe je ključni satojak antifriza.

Prijatno!!!

Naslovna fotografija:  Untapped Cities