Istorija je vidi kao ključnu političku figuru svoga doba. Vladala je Francuskom suvereno i kako se tvrdi, nije bila religiozna. Katarina de Mediči, majka desetoro dece, od kojih je čak troje kasnije krunisano za kraljeve. Od najranijeg detinjstva uvučena u spletke i intrige svog strica koji je postao papa, Katarina se smatra jednom od najsmelijih i najmoćnijih žena. Ko je ona ustvari bila, zašto je ozloglašena i koga je volela, pokušaćemo da odgontnemo kroz 10 zanimljivosti iz njenog ni malo običnog života.

 

vartolomejska_noc

Iako je većina hroničara smatra direktno odgovornom za stravičan pokolj koji je ostao upamćen kao „Vartolomejska noć“, neki izvori navode da je na to nevoljno pristala u surovoj igri političkog interesa i vlasti, koji su za nju bili od velikog značaja.

 

kosimo_rudjeri

U duhu sujevernog XVI veka i Katarina de Mediči je imala svog astrologa, koji je istovremeno bio i porodični lekar, mađioničar i hipnotizer, koji je proricao sudbine gledajući u uglačanu čeličnu ploču. Kozimo Ruđeri, prorekao je kraljici Katarini da će umreti u blizini Sen Žermena, pa je ona panično izbegavala taj dvorac. Pred kraj svog života, mislići kako je Ruđeri omanuo, pozvala je svog kapelana da se ispovedi, međutim pošto on nije tu, poslali su joj mladog opata, koji se zvao upravo Sen Žermen. Kada je kraljica čula njegovo ime, osetila je oštar bol u grudima i umrla.

 

strah_od_spanije

Ni po čemu se nije isticala sve do 1552. godine, kada je usled odsustva svog supruga, kralja Anrija, imenovana regentom Francuske, zbog opsade grada Meca. Tada se dogodio i jedan od najvećih poraza od Španije, što je u njoj izazvalo veliki strah prema ovoj zemlji, koji ju je pratio tokom njene vladavine i imao vrlo ngativan uticaj na neke odluke koje je donosila.

 

balet

Kao poznati mecena raznih oblika umestnosti, Katarina se smatra pokroviteljem prvog ikada izvedenog baleta pod nazivom „Ballet Comique de la Reine“, 1581. godine. Od tada se u svetu 01. oktobar proslavlja kao svetski dan baleta. Pošto su u to doba pokreti izvođača bili prilično ograničeni, akcenat je bačen na kostime i gizdavu scenografiju.

 

papa_kliment

Roditelje je jako rano izgubila, pa je brigu o njoj preuzeo njen stric, tadašnji papa Klement VII, koji joj je pružio odlično obrazovanje, ali je i uveo u svoj mračan svet spletki u cilju postizanja političke moći.

 

dian_de_poatje

Za njen brak sa francuskim kraljem Anrijem ne može se reći da je bio srećan, ali se upravo kroz taj odnos ocrtava Katarinina rešenost da stekne moć. Iako mu je podarila desetoro dece, od kojih je sedmoro preživelo, kralj je održavao vrlo intenzivan i javan ljubavni odnos sa svojom miljenicom Dijanom de Poatje, kojoj je Katarina prepustila ulogu kraljevog savetnika i glavne dame na dvoru, dok se ona starala o obrazovanju i vaspitavanju svoje dece.

 

djavolja_kraljica

Kroz istoriju, dobjala je brojne nadimke kao što su „madam zmija“, „zla italijanska kraljica“ i „djavolja kraljica“. Ipak, jedna od njenih osobina koja joj je omogućila da pametno povlači poteze i rešava probleme jese hladnokrvnost i staloženost, na kojoj su joj mnogi zavideli, a takođe je i mrzeli.

 

volela_knjige

Foto: planetwaves.net

Bila je strastveni kolekcionar knjiga i umetničkih slika, a posebnu pažnju poklanjala je astrologiji.

 

napravila_rupu_u_podu

Postoje tvrdnje koje kažu da je na podu svoje sobe napravila rupu, kako bi mogla da špijunira svog muža i njegovu ljubavnicu dok su bili u krevetu.

 

sa_decom

Bila je izuzetno brižna i nežna majka, a u prilo tome govori da su ona i kralj, sa kojim je bila u pristojnim odnosima, smislili nadimak za svako dete. I kasnije tokom života, za svoju decu i njihova ustoličenja se borila svim snagama.

Naslovna fotografija: Blog