Novogodišnji i Božićni praznici su možda najveseliji i najlepši praznici u toku godine, kada se cela porodica okuplja, razmenjuje poklone i uživa u odmoru. Za decu je ovo najradosniji deo godine kada pokloni pljušte sa svih strana. Nova godina svakako označava novi početak i novu priliku za neki uspeh ili novu pobedu. Evo deset slatkih malih iznenađenja koja prate praznike, a za koja niste znali.

 

lego_kocke

Foto: Technabob

Tokom praznika, na svakih 28 sekundi proda se po jedan set „Lego“ kockica, koje su ujedno i jedna od najpopularnijih igračaka na svetu.

 

jabuka_kao_ukras

Foto: Celfan

U srednjem veku novogodišnje jelke su se ukrašavale umesto ukrasima, pravim jabukama.

 

prva_novogodisnja_cestitka

Foto: WhyChristmas.com

Prvu prazničnu čestitku, koja je podsećala na ove koje razmenjujemo danas, sačinio je engleski ilustrator Džon Kalkut Horsli 1843. godine.

 

londonska_jelka

Foto: hellomagazine.com

Grad Oslo, u Norveškoj, svake godine, Londonu za praznike daruje novogodišnje drvo. Ovo je sada višegodišnja tradicija, u znak zahvalnosti Osla, Englezima, što su pritekli u pomoć u toku II Svetskog rata.

 

nacisti_nova_godina

Foto: Ahnenerbe and the Quests

Svojevremeno, nacisti su pokušali da preobrate božićne praznike, u slavlje povodom postojanja Adolfa Hitlera. Čak su vrh jelke ukrašavali sa velikom svastikom.

 

curka_kao_poklon

Foto: healthview.gr

Jedan bostonski poslovni čovek, za novogodišnje veče, čuo je Čarlsa Dikensa  kako čita deci praznične pesme i to ga je toliko ganulo, da je svoju fabriku zatvorio na dan praznika, a svakom od svojih zaposlenih, darovao je ćurku kao poklon.

 

primirje

Foto: neszeszer.blog.hu

Tokom Božića 1914. godine, za vreme I Svetskog rata, Nemačka i Engleska su poštovale privremeni prekid vatre. Onako kako su najbolje mogli, ukrasili su svoje položaje, preko „ničije“ zemlje razmenili poklone i organizovali fudbalski turnir u čast praznika.

paja_patak_za_praznike

Foto: myfreewallpapers.net

 Velika većina populacije Švedske, prateći sada već ustaljenu tradiciju, tokom novogodišnje večei uživa u crtanim filmovima u kojima je glavni lik Paja Patak. Ova tradicija traje od 1960. godine.

 

jelka_kao_hrana

Foto: Arbordale Publishing’s Blog – WordPress.com

Kada se praznici završe, pitanje je, šta uraditi sa prirodnom jelkom koja je bila okićena? Lak je odgovor, neki zoološki vrtovi prihvataju ovo drveće, kao hranu za neke od svojih životinja.

 

ruzvelt_zabranio_jelku

Foto: www.worldreportnow.com

Američki predsednik Teodor Ruzvelt (Theodore Roosevelt) za doček nove 1901. godine, u svrhu zaštite životne sredine, zabranio je seču jelki i njihov unos u Belu kuću. Umesto toga, okićeno je veštačko drveće.

Naslovna fotografija: KostaLife