Majka priroda, kada odluči da našoj planeti podari ono najlepše od sebe, tada uživamo u nadrealno lepim i hipnotišućim polarnim svetlima, koje ni jedan „lajt šou“ ne može da nadmaši. Možda zato što su karakteristična za, po malo mistične, a u velikoj meri neistražene polarne kape, posmatranje ove pojave, tretira se gotovo kao čudo. Ipak, kao i svaka magija, izgledaju spektakularno, a ustvari su vrlo jednostavna za objasniti. Evo nekih zanimljivosti o nebeskim aurorama.

 

1

Foto: slideshare.net

Magična, dramatična i očaravajuća aurora, pojavljuje se na nebu tako, da deluje ili kao difuzno osvetljenje, ili u vidu zavese koja se širi na vetru i to uvek u pravcu istok – zapad. Nekada se obrazuju mirni talasi svetla, koji izgledaju kao da plutaju, a nekad se svetlost, sastavljena od brojnih paralelnih znakova,  neprestano menja. Ono što se pouzdano zna, jeste da  su zraci svetlosti usmereni u pravcu lokalnog magnetnog polja, što navodi na zaključak da ova pojava ima veze sa Zemljinim magnetnim poljem.

 

2

Foto: Pinterest

Naučnici su zaključili da polarnu svetlost izazivaju elektroni, koji su ubrzani naponom između 1.000 i 15.000 V (volti), koji se sudaraju sa raznim atomima na različitim visinama.

 

3

Foto: HyperPhysics Concepts

Do pojave razigranih svetla, dolazi pogotovo u doba geomagnetskih bura, koje se pretežno javljaju u doba ravnodnevice, odnosno ili u rano proleće ili u jesen, što je označeno kao zagonetno, jer aktivnost na polovima nema veze sa godišnjim dobima koja se smenjuju.

 

ledeno

Foto: BuyDig.com

Aurora koja se pojavljuje kako na nebu Južnog, tako i Severnog pola, najviše podseća na vatreni plamen različitih boja. Međutim, nema ni pomena vatre, jer, ako uspete da stanete u središte ispod snopa zraka, osetićete značajnu hladnoću zbog slabe gustine vazduha.

 

zvukovi

Foto: orbiterchspacenews.blogspot.com

Posmatranje polarne svetlosti ne čini samo vizuelno zadovoljstvo, već, kao što to većina ne zna i zvučno. Posmatrajući svetla, ukoliko ste na nekom mestu koje je udaljeno od bilo kakve buke, jasno možete čuti zvuke, koji se opisuju kao zvuci elektriciteta ili sitno pucketanje. Idealno je kada je vreme mirno i bez vetra, jer je opseg zvukova tada najveći.

 

jupiter

Foto: rdmag.com

Zemlja nije jedina planeta sa koje se može uživati u ovom prirodnom fenomenu. Svoje aurora imaju i Neptun, Jupiter, Uran i Saturn.

 

razne_boje

Foto: pinterest.com

Posmatrajući boje na nebu, može se zaključiti da je plava aurora najređa, dok je zelena najčešća. Plešuća svetla na nebu, mogu se pojaviti još u ružičastoj, crvenoj tamnoj  svetloj, žutoj, plavoj i narandžastoj boji.

 

visoko

Foto: Visit Finland

Iako deluje da su nam ova svetla tik iznad glave, to je samo još jedna optička varka, jer se one pojavljuju na zaista velikim visinama, koje variraju od oko 90 kilometara visine, što je uobičajeno, pa do skoro 650 kilometara, gde se pojavljuju modro crvena svetla.

galileo 

Ime jednom od najlepših prirodnih fenomena dao je slavni italijanski naučnik Galileo Galilej (Galileo Galilei) i davne 1619. godine definisao je rečima: “Ona predstavlja prirodno svetlo koje nastaje kada solarni vetar uzbudi magnetosferu”.

poslednje

Foto: thinkingnomads.com

Najspektakularnija pojava ikada, koju je aurora pričinila, dogodila se 28. avgusta i trajala do 02. septembra 1859. godine, na Severnom polu, prilikom velike geomagnetske oluje. U slučaju kada bi se danas takva oluja ponovila, kako kažu stručnjaci, naša civilizacija, koja zavisi od modern tehnike i opreme bi pretrpela ozbiljnu štetu.

Naslovna fotografija: Visit Norway