Deda mraz je deka odeven u crveno, simpatičan, sa rumenim obrazima i duuuugačkom belom bradom, koji se spušta u toku noći niz odžak, kako bi ostavio poklone ispod jelke, a zatim odleteo na sankama da daruje ostatak sveta. Da, da, tome su i vas naučili kad ste bili deca, zar ne? Ipak, mitovi, legende, lokalni folklor i običaji vremenom su preuredili ovu sliku, tako da sada svaki deo sveta ima svoju predstavu i viđenje Deda Mraza. Ponegde su čudni, smešni, neobični, a ponegde po malo i strašni. Pridružite nam se i pogledajte koliko likova Deda Mraz promeni za samo jednu noć.

 

Foto: italialiving.com

Foto: italialiving.com

Italija nema „standardnog“ Deda Mraza, već ima svoju La Befanu, koja je nešto poput dobre veštice. La Befana je stara baka koja decu daruje poklonima i slatkišima.

 

joulupukki

Foto: inktank.fi

Finci obožavaju svog Joulupukija (Joulupukki), čoveka koji se za novogodišnje veče pretvara u kozu i posećuje samo dobru decu, donoseći, pored poklona, zdravlje i sreću.

 

Foto: mymerrychristmas.com

Foto: mymerrychristmas.com

Prema nemačkoj tradiciji, Deda Mraz preskače kuće u kojoj žive bezobrazna deca, a njih, kako predanje kaže, posećuje Krampus – demon koji putuje sa Deda Mrazom i koji ima za zadatak da lošu decu preplaši i vrati na pravi put.

 

Foto: rawstory.com

Foto: rawstory.com

Ako se u novogodišnjoj noći zadesite u Holandiji, onda će vas svakako posetiti Sinterklas i Crni Pepe (Sinterklaas and Black Pepe), koji su u tradiciji ove zemlje još od XIX veka.

 papa_noel

Francuski Deda Mraz se zove Pere Noe, koji jaše na svom magarcu po imenu Gui, što u prevodu sa francuskog jezika znači imela. Pere Noel poklone donosi uoči novogodišnje noći.

 

Foto: researchchristmas.com

Foto: researchchristmas.com

Rusi i Ukrajinci imaju Deda Mraza i Snegorošku, koja je ustvari njegov pomoćnik koji ulepšava praznike i pomaže mu da razdeli poklone širom zemlje.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Norvežani imaju svog Julenisena (Julenissen), poznatog kao novogodišnji patuljak, koji se stara da otera demone od dobrih ljudi.

 

Foto: vivelastereo.com

Foto: vivelastereo.com

Španija, vesela kakva jeste, nema jednog Deda Mraza, već čak tri, tri kralja zvana Los Rejes Magos (Los Reyes Magos), odnosno tri čarobnjaka koji donose radost i dele poklone.

 

Foto: iceland.is

Foto: iceland.is

Na prelepom Islandu Novu godinu upotpunjuju Jule Lads (Yule Lads). Njihova tradicija je izuzetno zanimljiva, a po njoj, 13 noći za redom, deca ostavljaju svoje cipele pored prozora, verujući da će im 13-e večeri Jule Lads ostaviti neki lep poklon. Takođe, prema verovanju, deca koja nisu bila dobra, mogu da očekuju proklijali krompir umesto poklona.  

slovenacki_deda mraz

Slovenački Dedek Mraz nije crveno-beli i ne živi na Severnom polu. On živi podno Julijskih Alpa, a nosi bež odelo, protkano slovenačkim etno motivima.

Foto: wallpaperweb.org

Foto: wallpaperweb.org

I za kraj smo sačuvali američkog Deda Mraza (Santa Claus), koji je ujedno i najpoznatiji širom sveta. On pije Koka-kolu, ima svoje sanke i irvase uz pomoć kojih za novogodišnju noć preleti celu Ameriku kako bi obradovao milione mališana najlepšim poklonima.