U Novu godinu smo zakoračili puni entuzijazma, odlučni da odbacimo sve loše, da jedemo više jabuka, manje se svađamo, više se smejemo, manje kolutamo očima, jedemo više zelenog povrća i manje se nerviramo. Ipak, jednu naviku nećemo da menjamo, a to je naša doza zanimljivosti, zbog koje prođemo čitav svet uzduž i popreko. Nova godina, nove zanimljivosti. Let the games begin!

 

Foto: wired.com

Foto: wired.com

Ne volite slepe miševe je l da? Priznajemo, ne bi baš pobedili na takmičenju za najumiljatija stvorenja na svetu, ali da nije njih ne bi bilo ni pitke tekile, koja se pravi od biljke po imenu agava, a koju oprašuju upravo slepi miševi. „Circle of life“, rekli bismo…

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Ako mislite da vas prati baksuzluk, razmislite još jednom, jer je čoveka po imenu Volter Samerford (Walter Summerford) čak 3 puta u toku njegovog života udario grom, a kao da je to malo, prilikom jedne oluje grom je udario i u njegov spomenik!

 

Foto: scoopnest.com

Foto: scoopnest.com

U ruskom gradu Novosibirsku postoji spomenik labaratorijskim miševima koji su godinama korišteni pri različitim naučnim istraživanjima. Spomenik prikazuje miša koji štrikaćim iglama plete genetski kod.

 

Foto: ign.com

Foto: ign.com

Uživate da gledate horor filmove? Kada vam kažemo da se u toku gledanja prosečnog horor filma sagori oko 200 kalorija što je ravno šetnji od pola sata, sigurno ćete ih voleti još više.

 

Foto: salon.com

Foto: salon.com

Brojna istraživanja su pokazala da nije dobro da praznog stomaka idete u kupovinu, jer ćete tada kupiti mnogo više stvari, čak i kada ne kupujete hranu.

 

Foto: ibtimes.co.uk

Foto: ibtimes.co.uk

Znate onaj trenutak kada počne da vas hvata prvi najslađi san, pa se trgnete imajući osećaj da padate? Nauka ne ume da objasni zašto do njega dolazi već samo nagađa, a ova pojava se zove i „hipnotički trzaj“.

 

Foto: zimbio.com

Foto: zimbio.com

Čuveni vozač Formule 1 Mihael Šumaher (Michael Schumacher) prilikom jednog putovanja shvatio je da će zakasniti na aerodrom, pa je zamolio taksistu da mu preda volan, što je ovaj i učinio, a po završetku vožnje je dobio bakšiš od 100 EUR.

 

Foto: taringa.net

Foto: taringa.net

Ukusniji su vam sendviči kada vam ih neko drugi spremi, bez obzira što ih sprema na identičan način kao i vi? To je zato što postajete otporniji na miris hrane dok je sami spremate.

 

Foto: totallandscapecare.com

Foto: totallandscapecare.com

Da je u prirodi sve delikatno i tesno povezano, čak mnogo više nego što mi mislimo, svedoči podatak koji kaže da sa porastom stepena globalnog zagrevanja ruže ispuštaju blaži miris.

 

Foto: aqua.org

Foto: aqua.org

Hobotnice, ta fascinantna stvorenja su uspela još jednom da nas zapanje. Kada izgubi jedan od svojih pipaka, taj pipak nastavlja da traži hranu, te kada zgrabi nešto traži usta da u njih stavi hranu!

Naslovna fotografija: sf.co.ua