Da je arhitektura poligon koji pretvara čuda u stvarnost, to smo odavno shvatili, ali ipak, sve i da hoćemo ne možemo da se ne iznenadimo, pa čak i zaprepastimo kada ugledamo ovako nešto. Sve od ideje pa do realizacije, deluje potpuno neverovatno. Ovaj podvig koji je preko mora spojio danski Kopenhagen i švedski Malme svetlost dana je ugledao 2000. godine a unikatan je i potpuno fascinantan zbog činjenice da je to najduži evropski kombinovani most, koji je jednom polovinom most sa pilonima, a drugom polovinom od 3,5 kilometara podvodni tunel sa čak 5 tunela od kojih je 4 namenjeno saobraćaju, a preostali, peti, eventualnoj evakuaciji. Ako ste se oduševili ovim informacijama, predlažemo da ostanete sa nama, jer u produžetku slede još zanimljiviji podaci, koji će vam sigurno izmamiti bar jedno „wooooooww“!

Foto: beyondplanb.eu

Foto: beyondplanb.eu

Koncept ove velelepne i po svim parametrima impozantne građevine koja seže i iznad i ispod mora, nastao je još davne 1936. godine, kao ideja jednog danskog konzorcijuma.

 

Foto: vietbao.vn

Foto: vietbao.vn

Nacrt za most je urađen sa idejom da se u ono doba pokaže ostatku Evrope, kako male zemlje mogu da sarađuju i prave dogovore. Projekat je zamišljen kao ekonomski, kulturni, i sociološki most koji će da poveže region.

 

Foto: lusas.com

Foto: lusas.com

Sa radovima je započeto 1995. godine, a poslednja posla obavljena su 14. avgusta 1999. godine. Tokom ovog perioda, pronađeno je i deaktivirano čak 16 neeksplodiranih bombi koje su zaostale na morskom dnu još iz perioda Drugog svetskog rata.

 

Foto: nevereverseenbefore.blogspot.rs

Foto: nevereverseenbefore.blogspot.rs

Preko mosta čija je ukupna masa 82.000 tona, vozilom se prelazi u proseku za oko 20-ak minuta. Posebno je pogodan ljudima koji iz Danske u Švedsku, ili obrnuto, planiraju vikend izlete.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Oresund se smatra najdužim kombinovanim mostom u Evropi. Na gornjem nivou nalaze se 4 trake za motorna vozila, a na podnivou pruga koja saobraća u oba smera. Nad kanalom Flinte uzdižu se dva pilona visoka preko 200 metara, a sam most visi na 57 metara iznad mora. Zvanično je otvoren i pušten u saobraćaj 01. jula 2000. godine.

 

Foto: hiveminer.com

Foto: hiveminer.com

Nadzemni deo mosta proteže se od Malmea pa do veštački napravljenog ostrva Peberholm (u prevodu znači biber), koje je napravljeno od materijala koje je iskopano prilikom gradnje mosta. Ostrvo je smešteno na sredini moreuza.

 

Foto: twistedsifter.com

Foto: twistedsifter.com

Glavni razlog za formiranje ovog ostrva jeste izgradnja produžetka mosta u vidu podvodnog tunela „Drogden“, kojim se nastavlja ruta do Kopenhagena. Ovakvo idejno rešenje doneto je jer bi most, koji bi celom dužinom prelazio preko vode, predstavljao problem u više segmenata, od same gradnje, pa do funkcionisanja pomorskog i vazdušnog saobraćaja.

 

Foto: mpora.com

Foto: mpora.com

Očekivano, prilikom izvođenja ovog poduhvata velika pažnja posvećena je očuvanju lokalnog ekosistema. Baš iz tog razloga, most nije izgrađen na obližnjem prirodnom ostrvu po imenu Saltholm (u prevodu znači so).

Foto: oresundsbron.com

Foto: oresundsbron.com

Veštačko ostrvo smatra se ekološkim eksperimentom, koje je zaštićeno strogim zakonima. Kako je i predviđeno ostrvo je oživelo bogatom florom i faunom, a po posebnoj uredbi, lišeno je ljudskog uticaja, osim jednom godišnje, kada je biolozima dozvoljen pristup radi kontrole stanja na ostrvu.

 

Foto: tv2lorry.dk

Foto: tv2lorry.dk

Širina podvodnog dela tunela iznosi skoro 40 metara, a po zvaničnim podacima, ovaj most godišnje pređe nekoliko desetina miliona ljudi.

Naslovna fotografija: twistedsifter.com