Praznici čini se, a pogotovo Deda Mraz, ne bi imali istu draž da Koka Kola (Coca Cola Company) nije osmislila reklame sa prazničnim kamionom koji donosi radost. Kampanja pod sloganom -praznici nam stižu- i Deda Mraz koji ispija ovaj napitak sigurni su znaci da je Nova godina pred vratima.

1995

Foto: hillyfieldproductions.com

 

Prva reklama sa crvenim prazničnim kamionom svetlost dana na malim ekranima je ugledala u pretprazničnom periodu 1995. godine. Tada, većina sadržaja je bila kompijuterska obrada specijalnih efekata, koju je radila ista kompanija koja je stvarala specijalne efekte za blokbaster „Ratove zvezda“ (Star Wars).

 

nalog

Foto: www.augustinefou.com

S godinama je postao tolika marketinška atrakcija, da ovaj kamion ima i svoj nalog na Tviteru i veoma je aktivan.

 

pesma

Foto: fantasticpixcool.com

Svaki novi dolazak veselog kamiona, pratila je karakteristična melodija živog hora ili pesmice sa razglasa, koja je svake godine bila slična, ali opet različita.

britanski_karavan

Foto: technote.az

Svake godine, Koka Kolin praznični kamion obiđe i po 40 mesta u Velikoj Britaniji. Od 2015. godine, su uveli čak dva kamiona, jer jedan nije fizički mogao da stigne u sva mesta koja su predviđena po želji stanovništva.

 

deda_mraz

Foto: Finrods.com

Poseban uticaj sveukupnog Koka Kolinog marketinškog trika, ogleda se u tome što dobroćudni buckasti Deda Mraz sa osmehom i crvenim obrazima u reklamama ili ispija ovaj napitak ili drži otvorenu staklenu flašu u rukama. Primamljivo, zar ne?

 

tura

Foto: Pinterest

Kamioni obično kreću u ture krajem novembra i obilaze gradove i mesta sve do dan dva pred samo praznično veče.

 

poseta_sajtu

Foto: liverpoolecho.co.uk

Tokom 2013. godine, čak 2 miliona ljudi je posetilo zvaničan sajt Koka Kole pred početak sezone u želji da sazna kojom rutom će se kretati praznična atrakcija na točkovima.

 

popularan

Foto: Tradebit

Koliko je velika atrakcija ovaj kamion, govori podatak da su ljudi, čak i čitave porodice širom sveta spremne da stoje satima u redu kako bi dobili svoju –porciju- pića, baš iz ovog vozila.

 

ljudi_trazili_reklamu

Foto: Pinterest

U periodu između 2001. godine i 2007. godine, marketinški tim Koka Kole doneo je odluku da prekine sa reklamama, jer su brojni drugi brendovi na sličan način predstavili ideju praznika i zimskih čarolija. Međutim, nakon javnog apela ljubitelja ovog gaziranog pića, kao i višemilionskog auditorijuma, reklame su vraćene, pa je praznik opet počeo da stiže sa crvenim kamionom.

 

samo_2_kamiona

Foto: ladylixa.wordpress.com

Možda i najpoznatija reklama iz ovog seta, jeste ona iz 1999. godine, kada cela flota kamiona dolazi u koloni jedan po jedan. Istina je da su za snimanje korišćena samo 3 komada, a specijalni efekti su dočarali osećaj kao da ih ima na stotine.

Naslovna fotografija: HD Wallpapers