Da li ste znali da je električnu stolicu izumeo, ni manje ni više nego zubar?! A to, da je roman pod nazivom „Pustolovine Toma Sojera“ prvo pisanije ikada koje je otkucano na pisaćoj mašini? Ukoliko ste se ikada zapitali, u proseku, tokom svog života provodite 24 godina spavajući. U nastavku možete saznati još zanimljivosti koje će vas iznenaditi i oduševiti!

 

bez_baksisa

Foto: Vancouver Sun

Ukoliko odlučite da posetite Island, živopisnu i bajkovitu zemlju vatre i leda, postoji jedna stvar koju treba da znate. Prilikom odlaska u restoran, nemojte nikada konobara častiti napojnicom, jer Islanđani to smatraju uvredom.

 

jezik

Foto: YouTube

U nizu zanimljivosti, koje se vezuju za kameleone, jeste i ta da je njihov lepljivi jezik kojima i love plen, duplo duži od ukupne dužine njihovog tela.

 

rodjendan

Foto: www.toystalent.com

Ukoliko ste rođeni bilo kog dana osim 29. februara, koji se javlja u kalendaru jednom u 4 godine, velika je verovatnoća da će te rođendan deliti sa još 19 miliona ljudi u svetu.

 

nesi

Foto: WallpaperSafari

Škotski zakon koji se bavi zaštitom životinja, a koji je donešen 1912. godine, sadrži odredbu, po kojoj se Čudovište iz jezera Loh Nes vodi kao zaštićna vrsta.

 

prazna_casa

Foto: Cookie

Među brojnim bizarnim, nesvakidađnjim pa čak i smešnim strahovima, verovali ili ne, ima zabeležen je i strah od prazne pivske flaše. Ovaj nesvakidašnji strah zove se -cenosilikofobija-.

 

zec

Foto: Pinterest

Australija je postala domovina zečeva u XVI veku. 1859. godine, 24 zečeva je pušteno u prirodu, a u roku od samo 6 godina populacija ovih krznenih slatkiša narasla je na fantastičnih 2 miliona jedinki.

hooded_pitohui

Foto: haydensanimalfacts.com

Ako ste, poput nas, mislili da na svetu ne postoji otrovna ptica, silno ste se prevarili. Stručni naziv za ovu leteću otrovnicu je –Hooded Pitohui-.

 

kina

Dok većina modernog sveta smatra broj 13 baksuznim brojem, Italijani zaziru od od broja 17, dok Japanci kad god mogu, izbegvaju broj 4.

 

helo_kiti

Foto: incrediblethings.com

Evo ideje za sve načelnike policije kako da uvedu red u službi. 2007. godine, u glavnom gradu Tajlanda, Bankoku, jedan načelnik policije odlučio je da azni nedisciplinovane policajce na vrlo nesvakidašnji način. Svako ko nije poštovao red dobio bi ružičastu „Hello Kitty“ narukvicu sa srculencima.

 

zlatna

Foto: Pinterest

Medalja koja se dobija za osvojeno prvo mesto na Olimpijadi, čuvena zlatna medalja, u sebi sadrži samo 1,34 % zlata. Ostatak medalje sadržana je od 92,5% i 6,16% bakra.

Naslovna fotografija: travellinpenguin.blogspot.com