Kada kažemo “čudovište iz Loh Nesa”, naša mašta automatski proradi. Pa tako, neki pomisle na miroljubivog i dobroćudnog prastarog dinosaurusa koji pliva po ovom dubokom jezeru i ne dira nikoga, dok su neki ubeđeni da je to zlo ogromno čudovište, neprobojne krljušti, koje po nekim pričama čak i sukće vatru kad je besno, jede brodove i liči na velikog zmaja. Objektivno, nauka još uvek nije „stala na rep“ legendarnoj Nesi, a nama ostaje da se pitamo da li ovo biće, koje može da konkuriše za glavnu ulogu naučnofantastičnih filmova, zaista i postoji…

 

kriptid

Foto: suwalls.com

Do dan danas, Nesi je ostala klasifikovana kao kriptid, a evo šta to tačno znači. Kriptidi su bića za koja se, na osnovu brojnih pretpostavki i svedočenja, veruje da postoje, ali se, istovremeno, za to postojanje ne vezuje ni jedan fizički dokaz i nisu zvanično klasifikovana, jer su najverovatnije plod zabune, mašte ili neslane šale. Pseudo nauka koja pokušava da dokuči i dokaže postojanje takvih stvorenja, zove se “kriptozoologija” (kriptos – skriven, zoos – životinjski i logos – nauka).

 

prvo_vidjenje

Foto: Pinterest

Ovo, navodno čudovište, u vezi sa kojim ne postoji ni jedan verodostojan podatak koji bi potvrdio njegovo postojanje, ili ga pak opovrgao, prvi put je „viđeno“ 565. godine, kako tvrdi istorijska građa, a prva slika, koja bi trebalo da prikaže Nesi, napravljena je tek 1933. godine.

 

jezero

Foto: Meros.org

Jezero Loh Nes, samo po sebi, pogodno je za raspredanje legendi. Na prvi pogled nepregledno, ovo bajkovito škotsko jezero, tamne vode zbog velike količine treseta, široko je 2,7 kilometra, dugačko je 39 kilometara, a duboko 230 metara. Sadrži toliko pitke vode, da bi moglo da snabdeva čitavu svetsku populaciju pijaćom vodom, i to čitavu jednu deceniju.

 

legende

Foto: www.taringa.net

Prvo spominjanje Nesi vezuje se za priču o Svetom Kolumbi (Saint Columba) sa Ione, i datira iz VII veka. On je, kako predanje kaže, proterao veliko čudovište u jezero, nakon što je svojim očima video kako je ubilo i pojelo nekog čoveka na obali. Priča o Nesi se nastavlja u XVI veku, kada pisac Hektor Bois (Hector Boece) u svom delu „Istorija Škotske“ pominje čudovište koje je naglo izletelo iz jezera i, prilično razjareno, srušilo nekoliko drveća, usmrtilo 3 čoveka i vratilo se nazad u jezero, iz koga više nije izlazilo.

 

zamak

Foto: travelinos.com

Ono što je interesantno, jeste to da se Nesi pominje na više mesta, ali ne i u istorijskim spisima zamka, koji pripada klanu Arkart (Urquhart), a koje se nalazi na samoj obali ovog misterioznog jezera.

mekkej

Foto: Amilovesgurumi.com

Legenda o Nesi, za koju se vezuje i šala svetskih medija, koji kažu da Škoti zaista veruju da ona postoji, nakon nekoliko čašica njihovog čuvenog viskija, mirovala je sve do 14. aprila 1933. godine, kada je bračni par MekKej (MacKay) prijavio biće koje ih je podsetilo na kita, koje je, navodno, prošlo pored njih dok su se vozili čamcem ka sredini jezera. Nakon toga, nizale su se prijave čudnih pojava na jezeru.

 

obrisi

Foto: lochnessmystery.blogspot.com

Prvu fotografiju, napravio je Hju Grej (eng. Hugh Gray), 12. novembra. 1933. godine, koja prikazuje biće velike telesne mase, sa glavom repom i perajima. Oni koji veruju da ovakvo biće u jezeru postoji, smatrali su ovo direktnim dokazom, dok su oni drugi verovali da je to samo veliko kuče koje pliva sa štapom u ustima.

 

hirurgova_slika

Foto: cryptomundo.com

Druga fotografija je još čuvenija i zove se Hirurgova fotografija, jer ju je napravio doktor Vilson (Wilson), ginekolog iz Londona. Iako je kasnije tvrdio da je namontirao sliku, malo ko mu je verovao. Analize iz 1993. godine, pokazale su niz nepravilnosti na slici, kao što je ta da je „čudovište“ objekat koji stvara talase kao da ga neko vuče i da su mu dimenzije između 60 i 90 santimetara svega. Dakle, fotografija nije autentična, ali takođe ostavlja prostora da se tumači kako je bilo u pitanju neko zaista živo stvorenje.

 

epl_mapa

Foto: smosh.com

S godinama su se nizali snimci i tvrdnje, a poslednji u nizu „dokaza“ o postojanju mitskog bića, jeste slika na „Apple maps“, iz 19. aprila 2014. godine, na kojoj se jasno ocrtava konturisano telo „nečega“ što može da se podvede pod kategoriju “svašta i ništa”, a da li ima smisla verovati da je to Nesi, ostavljamo vama da prosudite.

 

veruju_u_nesi

Foto: Adventurousmiriam.com

Interesantno je istaći da većina Škotlanđana ne veruje da u njihovoj domovini postoji neko praistorijsko čudovište koje pliva u jezeru, ali zdušno gaje legendu o Nesi, jer, kako kažu, odlična je za njihov turizam.

Naslovna fotografija: SUWalls