Magistra vitae est. A da li je zaista tako? Postoje oni, koji tvrde da je istorija samo spisak ljudskih grešaka, a ne učiteljica života. Neretki su primeri da se događaji iz sadašnjosti porede sa pojedinim primerima iz istorije, koji su neodoljivo slični. Ali da nije sve toliko dramatično, pokazuju i ovi kratki i zanimljivi istorijski podaci, koji će vas nasmejati, zaprepastiti i zgroziti, a svakako zabaviti.

 

poljska_vojska

Foto: polandsite.proboards.com

Dugi i teški II Svetski rat, ostavio je iza sebe i neke zanimljive podatke. Poljska vojska je došla na ideju da obuči jednog mrkog medveda da raznosi kutije sa municijom i poštom, što im je pošlo za rukom. Kada je pametni meda uginuo 1963. godine, od starosti, u njegovu čast podignuti su mu spomenici u Edinburgu (Edinburgh), kao i u Poljskoj na nekoliko mesta.

 

komodus

Foto: Flickr

Lucije Aurelije Komodus Avgust (Lucius Aurelius Commodus Augustus), sin slavnog vojskovođe i vladara Marka Aurelija, bio je poznat kao vladar nezainteresovan za državničke poslove, ali vrlo zainteresovan za razbibrigu. Kako bi ugodio sebi i svojoj zabavi, jednom prilikom je naredio da se okupe osobe sa invaliditetom, koje je naterao da se do smrti bore u Koloseumu.

 

kina

Iznenađuje podatak da je čak 7 od 10 najkrvavijih i smrtonosnijih ratova u istoriji čovečanstva vođeno na teritoriji samo jedne zemlje: Kine.

 

zivotinje_na_sudjenju

Do početka XIX veka, nije bio redak običaj, da su se iz razno raznih razloga životinje izvodile pred sud. To je podsećalo na regularne parnice, u kojima su obe strane imale advokate, a bila je prisutna i porota.

 

prekriveni_medom

Foto: vidhai2virutcham.com

U Starom Egiptu u veličanstveno doba faraona, u palatama je postojao jedan običaj, ne baš popularan za sluge. Naime, kako bi se faraoni zaštitili od muva i drugih insekata, u njihovoj blizini je stajalo nekoliko zlosrečnih slugu, čije telo je bilo premazano medom.

 

zubi

Foto: Myteethnvd’s Weblog – WordPress.com

Srednji vek je bio doba karakteristično po mnogo čemu, između ostalog i po tome što su se tadašnje proteze pravile od zuba, koji su pripadali poginulim vojnicima.

 

dzordz_vasington

Kosa američkog predsednika Džordža Vašingtona (George Washington), protivno mišljenjima koja vladaju i danas, nije bila perika, već njegova prirodna.

 

duse_mrtvih

Foto: Zena Blic

U ruralnom delu Antičke Grčke, stanovništvo je pretežno izbegavalo da jede pasulj i grašak, verujući da se u ovim mahunastim namirnicama kriju duše mrtvih.

 

jakov_staljin

Jozef Visarionovič Džugašvili Staljin, „čovek od čelika“, kako su ga još zvali, pokazao se zaista čeličnim. Nakon jedne bitke nemačke snage zarobile su njegovog sina Jakova, za koga je tražen otkup i određeni ustupci koje bi Staljin garantovao svojim potpisom. Međutim, Staljin nije hteo ni da čuje, te je Jakov umro pod nerazjašnjenim okolnostima u zarobljeničkom logoru.

 

45_minuta

Najkraći ratni sukob u istoriji sveta trajao je svega 45 minuta. Toliko je trajalo ratno stanje, proglašeno između Engleske i Zanzibara, u avgustu 1896. godine.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders