Magična i mistična, prepuna dvoraca koji odišu vekovima, bajkovitih predela, tradicionalna i konzervativna, ovo je zemlja, čiji je službeni simbol na kovanicama, ni manje ni više nego – jednorog. Zemlja legendi i mitova, gde se vetrovi sudaraju, tačka gde se spajaju sever i zapad. Sve to i mnogo više je prelepa Škotska, koju, ako niste do sada posetili, možete ovog trenutka da pođete sa nama i otkrijete ovo jedinstveno i neponovljivo mesto koje skriva naš svet.

 

Foto: scotlandnow.dailyrecord.co.uk

Foto: scotlandnow.dailyrecord.co.uk

Zemlja zamkova, viskija, kiltova i nestvarnih plaža je i zemlja sa najvećim procentom riđokosih ljudi na svetu, gde je čak 13% stanovništva riđe.

 

Foto: holidayguru.ie

Foto: holidayguru.ie

Edinburg, glavni grad Škotske, osim što je jedan od najlepših gradova u Evropi i na svetu, takođe je i grad koji ima izvanredan geografski položaj. Praktično, sa bilo kog mesta uu gradu možete videti nestvarno lepa brda, deo mora i litice, koje su jedan od zaštitnih znakova ove zemlje.

 

Foto: goodreads.com

Foto: goodreads.com

Jedan od najpoznatijih Škota, svakako je, pored tenisera Endija Mareja (Andy Murrey) idejni tvorac čuvenog detektiva Šerloka Holmsa (Sherloch Holmes), ser Artur Konan Dojl (sir Arthur Conan Doyle).

 

Foto: shaunynews.com

Foto: shaunynews.com

Da ovo nije samo lepa zemlja, već i zemlja kojoj svet duguje mnoštvo pronalazaka, svedoči podatak da je Škotska postojbina asfalta, logaritama, pneumatske gume, televizije, telefona i penicilina.

 

Foto: tt.com

Foto: tt.com

Upravo ovde, u mestu po imenu Fortingal (Fortingall), nalazi se i najstarije drvo u Evropi, za koje naučnici tvrde da postoji već više od 3.000 godina, a istoričari tvrde da se baš pod tim drvetom rodio Pontije Pilat.

 

Foto: scotsman.com

Foto: scotsman.com

Procenjeno je da Škotska ukupno ima 790 ostrva, od kojih je naseljeno svega 130.

 

Foto: bio.sunyorange.edu

Foto: bio.sunyorange.edu

U naučnim krugovima postoji tvrdnja da je ova zemlja nekada bila zasebna celina, potpuno odvojena od Engleske, te da je čak tokom različitih geoloških perioda Zemlje, bila pripojena Americi i Grenlandu.

 

Foto: discoveringbritain.org

Foto: discoveringbritain.org

Jedan od najimpresivnijih mostova vijadukta na svetu, sagrađen je 1898. godine i zove se Glenfinan (Glenfinnan). Zbog svog nestvarnog izgleda i ukupnog pejzaža koji ga okružuje, često se koristi za snimanje interesantnih scena u mnogim filmovima.

 

Foto: zoltangabor.com

Foto: zoltangabor.com

Iako se karakteriše kao manja država, Škotska ima izuzetno dugačke obale koje je okružuju, kako kažu zvanični podaci čak 9.910 kilometara, a ako se u obzir uzmu i ostrva koja joj pripadaju, tada brojka raste na 16.500 kilometara!

 

Foto: luxury-insider.com

Foto: luxury-insider.com

Škotska je takođe poklonila svetu i jedno od najpopularnijih alkoholnih pića – viski, koji na lokalnom galskom jeziku znači „voda života“.

Naslovna fotografija: 1366×768 Wallpaper