Ljudi od poverenja, nešto poput anđela, kojima je jedini posao da sačuvaju vaš život. Oni imaju rešenje i kada boli oko i kada boli noga i kada boli duša. Poznaju čoveka, reklo bi se, bolje nego što čovek poznaje sam sebe. Vode bitku sa najgorim neprijateljem, onim koji se ne vidi – bolešću. Heroji u belim mantilima, koji neretko tugu pretvaraju u smeh. Ako ste svog lekara doživljavali „zdravo za gotovo“, promislite još jednom.

Foto: slate.com

Foto: slate.com

Inovacije u domenu plastične hirurgije počele su ekspanzivno da se razvijaju tokom Drugog svetskog rata.

Foto: slate.com

Foto: slate.com

Prva uspešna transplantacija srca dogodila se 03. decembra 1967. godine, i izveo ju je doktor po imenu Kristijan Barnard (Christiaan Barnard).

Foto: brain-surgery.com

Foto: brain-surgery.com

Jedan italijanski hirurg koji je izvodio operaciju na otvorenom mozgu, tokom samog zahvata doživeo je srčani udar, ali pošto je znao da ukoliko prekine operaciju pacijent nema šanse da preživi, uspeo je uz pomoć kolega da je završi, nakon čega je dobio adekvatan tretman i preživeo.

Foto: rarehistoricalphotos.com

Foto: rarehistoricalphotos.com

Leonid Rogozov je pravi lekar heroj, hirurg, koji je sam sebi operisao slepo crevo na Antarktiku, s obzirom da je u ekspediciji bio jedini lekar.

Foto: enca.com

Foto: enca.com

Da svaka profesija ima i svoju drugu stranu medalje, dokazao je i doktor Bejson (Basson), koji je genetskim modifikacijama pokušao da stvori virus, koji bi napadao samo ljude sa crnom kožom.

Foto: surgeryattiffanys.com

Foto: surgeryattiffanys.com

Lekarski rukopis, poznat generalno kao nešto što je teško dešifrovati je bitna stavka, pogotovo ako se uzme u obzir da upravo zbog rukopisa koji je nemoguće pročitati, godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama, recimo, umre 7000 pacijenata.

Foto: medicalxpress.com

Foto: medicalxpress.com

Ako ste se zapitali zašto hirurzi ne nose bele mantile na operaciji, već plave i zelene, razlog je taj što odsjaj od belog platna može da zaslepi, te umanji čistu sliku koju hirurg mora da ima pred sobom. Osim toga, plava i zelena su opozitne boje od crvene, pa to dodatno olakšava hirurzima da se skoncentrišu na boju krvi i ukupno stanje pacijenta.

Foto: microsoft.com

Foto: microsoft.com

Jedna interesantna studija je pokazala da hirurzi koji ponekad igraju kompijuterske igrice kao što je „Call of Duty“ 37% manje prave greške tokom operacije, a čak 27% imaju brže reakcije od kolega koji ne upražnjavaju igranje igrica.

Foto: allthatsinteresting.com

Foto: allthatsinteresting.com

Tokom Mračnog doba, kroz koji je prošla srednjovekovna Evropa, mnoge bolesti su se smatrale izlečivim, jedino ako se pusti krv pacijentu, ili se pak zakače pijavice za njega. Ova stvorenja su toliko bila popularan način lečenja iako nije donosio nikakve rezultate, da su lekare tada često nazivali „pijavice“.

Foto: medicalreportertoday.com

Foto: medicalreportertoday.com

Otac medicine, Hipokrat, bio je značajan uspostavljanju temelja ovoj nauci, upravo jer je među prvima shvatio da oboljenja tela imaju realno utemeljene razloge, i da nisu stvar natprirodne pojave, kako se rasprostranjeno verovalo. Takođe je osnovao prvu medicinsku školu koja se bazirala na lečenju prirodnim sredstvima, posmatranjem stanja pacijenata, i prognoziranju samog stanja.

Naslovna fotografija: Wallpaperplay