Edinburg je prestonica Škotske i ima 482,005 stanovnika. Bogat je kulturom, tradicijom, zelenilom. Pročitajte 10 zanimljivosti o ovom gradu.

  1. Titula Vojvoda od Edinburga je prvi put skovana za princa Frederika (Prince Frederick), sina Džordža I (George I), i to 1726. godine.

12. Edinburg je proglašen glavnim gradom Škotske 1437. godine.

2

3. Dvorac Edinburg se nalazi na mestu ugašenog vulkana.

34. Glavna ulica u Starom gradu je Royal Mile (Kraljevska milja), i proteže se od tvrđave do podnožja Arturovog sedla. U našim merama, duga je 1.7 km.

4

  1. Kraljevska milja je pandan Škotskoj milji koja je bila duža od engleske milje i kao jedinica mere je ukinuta 1824. godine.

56. Grejfrajers Bobi (Greifriars Bobby) je pas koji je čuvao grob pokojnog vlasnika punih 14 godina. Bobi ima svoj spomenik, ali i spomen ploču na samom groblju. Po njemu je snimljen film.

67. Edinburg je bio prvi grad u svetu koji je imao svoju vatrogasnu službu.

78. Edinburg ima čak 112 parkova, što je više parkova po glavi stanovnika od bilo kog drugog grada u Velikoj Britaniji.

89. Poslednje javno pogubljenje u Edinburgu bilo je pogubljenje Džordž Brisa (George Bryce), 21. juna 1864. godine.

910. Margareta Dikson (Margaret Dixon), koja je osuđena za čedomorstvo, bila je obešena 1724. godine, a zatim prenešena u kovčeg, kako bi je sahranili. Vozač koji je prevozio kovčeg sa njenim telom, čuo je buku iz sanduka. Ona je preživela vešanje i po zakonu nije mogla biti ponovo osuđena, te je živela još 25 godina.

Izvor za tekst: express.co.uk

Izvor za slike: wikimedia commons